Baddräkt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinna i baddräkt
Svenskt baddräktsmode ca 1910 i Ransvik.

Baddräkt, simdräkt eller simbaddräkt är ett klädesplagg avsett att användas vid bad och simning. Med baddräkt avses vanligen ett plagg i en del, men ibland ses den tvådelade bikinin som ett slags baddräkt. Baddräkten i ett stycke kallas då hel baddräkt. Baddräkt och bikini är de två typer av badkläder som kvinnor i regel brukar anses kunna välja mellan.

Fram till mitten av 1900-talet brukade även män bära baddräkt, dock normalt med annan skärning än de baddräkter som kvinnor hade, för att därefter övergå till att användas nästan uteslutande av kvinnor.

Liksom modet i stort har även baddräktens utseende varierat med tiden. Det har funnits ett mode i baddräkter åtminstone sedan mitten av 1800-talet då särskilt den begynnande medelklassen började tillbringa sommarsemestrar vid badorter. Baddräkter med relativt modernt utseende började komma under mellankrigstiden.

Karaktäristiskt för tidigt 2000-tal kan sägas vara en blandning av stilarna från 1900-talets senare hälft. Flera stilar finns därmed representerade: 1950- och 60-talens baddräkter med ben, 1970-talets låga benskärning, 1980-talets höga benskärning med tangabakdel och 1980- och 1990-talets stringbakdel.

Stringbaddräkten kan ses som badmodets mest utpräglade provokation sedan bikinins genombrott på 1950-talet. Den påminner något om stringbodyn.

Simdräkt[redigera | redigera wikitext]

Simmare använder simdräkter, som till skillnad från baddräkter, är utformade för att ge minsta motstånd i vattnet. Simmare kunde vid tävling tidigare använda heltäckande simdräkter, exempelvis så kallad hajdräkt eller superdräkt, men detta är förbjudet sedan 1 januari 2010. Undantag gäller tävlingar i öppet vatten där våtdräkter får användas. Männens simdräkt får inte täcka knäna eller nå över naveln. Kvinnors simdräkt får gå upp till skuldran.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]