Baeza

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Monumentala rennässansbyggnader i Úbeda och Baeza
Katedralen i Baeza
Geografiskt läge
Plats Jaén, Andalusien
Land  Spanien
Region* Europa och Nordamerika
Data
Typ Kulturarv
Kriterier ii, iv
Referens 522
Historik
Världsarv sedan 2003  (27:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Baeza är en stad i provinsen Jaén i södra Spanien, ca 327 km söder om Madrid. Baeza har 16 056 invånare (2006). Staden har ett flertal kyrkor och profana byggnader från renässansen. Baeza utnämndes 2003 till världsarv.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stadens vapen

Staden har funnits sedan Romarrikets tid, då den hette Beatia, men den är idag mest känd för de bäst bevarade exemplen på rennässansarkitektur i Spanien.

Under medeltiden var Baeza en blomstrande morisk stad, som sägs då ha haft 50 000 invånare. Staden intogs dock av Ferdinand III av Kastilien år 1227. Cordoba- och Ubedaportarna, och Baezabågen härrör från den moriska tidens befästningsanordningar.

På 1500-talet, blev Baeza och närliggande Ubeda förmöget på textilproduktionen och lokala adeln anlitade betydelsefulla arkitekter, såsom Andrés de Vandelvira, för att bygga nya palats, kyrkor och allmänna torg i italiensk stil. Ekonomin kollapsade på 1600-talet, vilket hade den lyckliga sidoeffekten att Baezas rennässansaktitektur bevarades då endast ett fåtal nya byggnader uppfördes därefter. Baeza verkar mycket mer italienskt än spanskt, med en ovanlig känsla för ljus, ordning och proportioner.

Baezas stora rennässansverk är universitetet, grundat 1538, i vilket det universitetet bedriver sommarskola, Katedralen i Baeza, Palacio de Jabalquinto, och torgen Plaza de España, Paseo de la Constitucíon samt Paseo de la Constitucíon. De tre torgen ligger inom gångavstånd från varandra i vad som kallas Zona Monumental.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]