Bagen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bagen är ett svenskt TV-program som sändes veckovis på SVT mellan 1984 och 1985, med programledaren Cia Berg, och som presenterade musikvideor. Bagen fungerade som ersättare till TV-programmet Videobeat som sändes 1983 - 1984. Musikvideorna presenterades i form av en topplista framtagen av en jury och varje vecka utmanade ett antal nya videor. En video kunde ligga på listan i högst tre veckor. Programmet innehöll förutom musikvideor även pedagogiska passager där man visade hur man dansade breakdance, electric boogie, Popping och andra dansformer. Till programmet gavs också LP-skivan "Freak Out" ut som innehöll en plansch med steg-för-steg-beskrivningar för olika danser.

Signaturmelodi till Bagen är låten Don't Stop med gruppen CCC (Cool clan connection) vilket var en cover av en låt som gruppen Stop givit ut på singel 1983.

Cia Berg var tidigare sångerska i bandet Ubangi men det var Bagen som gjorde henne känd för de bredare folklagren. Hon ändrade konsekvent utseende i varje avsnitt, olika frisyrer, sminkning och kläder, samt ett helt avsminkat inslag. Videorna som visades var även de mycket varierande, från de stora hitsen, som Twisted Sister, till mer alternativa inslag som Cabaret Voltaire. Då musikvideor för övrigt inte visades i svensk television vid den här tiden på 1980-talet fick Bagen stor genomslagskraft.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • LP-skiva: Freak Out (1984) Sveriges Television/Tevegram, SVT-7028