Balaklava (huvudbonad)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Balaklava (olika betydelser).
Fem olika sätt att ha på sig en balaklava.

Balaklava, skidmask, väpnarluva, rånarluva, eller hjälmunderlag (militär benämning) är ett slags mössa med skydd även för ansiktet. Det finns två vanliga varianter av balaklava, en som förutom hjässan även täcker ansiktet, med undantag för ögonen och munnen i tre hål. Den andra vanliga varianten har ett större hål som hela ansiktet kan få plats i. Balaklavor kan vara antingen stickade av ull eller acryl , eller tillverkade av fleece eller neoprene. Plagget skyddar mot kyla, vind och regn vid till exempel skidåkning, ridning och mopedkörning. Balaklavor används även sommartid, då som skydd mot insekter etc. vid arbete i skogen, samt vid olika typer av jakt. Även balaklavor bärs ofta i "lager på lager", att bära en eller flera balaklavor gör att man fryser betydligt mindre om resten av kroppen.

En balaklava med ett hål för ansiktet kan bäras på flera olika sätt utöver det klassiska sättet som täcker hela ansiktet, till exempel som halsduk eller mössa. En 3-håls balaklava bärs antingen upprullad som vanlig mössa, eller neddragen över ansiktet. Numer finns även tröjor med "fast" balaclava, vanligast är då "etthålsbalaclavor", som då kan dras ner och bli en hög krage, men även tröjor med 3 håls balaklavor förekommer.Racerförare kan bära en flamskyddad balaklava (typiskt med bara två hål för ögonen) som skydd mot brand vid olyckor.

Balaklava används även ofta i samband med rån, kommandoräder eller kidnappning eftersom luvan ger skydd mot (i alla fall) ögonblicklig identifiering.

En balaklava ingår som standardutrustning inom bland annat Nationella insatsstyrkan, piketen och svenska försvarsmakten, där den benämns som hjälmunderlag 90.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet balaklava kommer från Krimorten Balaklava. Det sägs att de brittiska soldaterna frös så mycket i staden Balaklava under krimkriget att de kom på ett nytt, eget plagg för ansiktet, vilket just var 'balaklavan'.

En amerikansk marinsoldat i Afghanistan med Balaklava.