Balanserad kabel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En balanserad kabel är en typ av elkabel där signalen skickas i två separata ledare där den ena ledaren bär en direkt spegelbild av originalsignalen. Det finns två stora fördelar med balanserade signaler:

  • Skärmningen av kabeln behöver inte agera referens för signalen, och kan därför vara galvaniskt isolerad från ljudkretsen. Detta innebär att eventuella störningar som skärmen fångat upp har mindre chans att smitta av sig. Man minskar därmed oönskat brus och andra störningar.
  • Eventuella störningar som tagit sig igenom skärmen släcks ut när signalen avkodas genom att den spegelvända signalen vänds tillbaka och blandas med den rättvända. Eftersom de båda ledarna färdats samma väg, har de utsatts för samma störningar. När de två signalerna blandas blir den önskade signalen dubbelt så stark, medan störningarna, som nu är spegelvända mot varandra, tar ut varandra. I ett väl fungerande balanserat system kan störningarna vara upp till 60 decibel svagare än i ett likvärdigt obalanserat system.