Baldersnäs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Baldersnäs herrgård sommaren 2007
För tätorten i Värmdö kommun, se Baldersnäs, Värmdö kommun.

Baldersnäs är en halvö i Laxsjön, 5 km norr om Dals Långed i Bengtsfors kommun, Dalsland, med vandringsleder och en grotta. Hela halvön är naturreservat. Fram till 2005 var Baldersnäs i allmän ägo, men såldes då till TV-profilen Ingvar Oldsberg. År 2010 köpte Gunilla och Karl Anders Andersson jordbruksegendomen medan Anders Kihlberg tog över herrgården och slottsparken.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Där finns även en känd herrgård med restaurang, hotellrum och konferensmöjligheter, omgiven av en stor engelsk park. Nuvarande ägare är Anders Kihlberg, en dalslänning och entreprenör. Arrangemang som utställningar, musikarrangemang, baldersnäsjoggen, kanotmaraton och julmarknader är återkommande händelser. Hotellanläggningen Baldersnäs erbjuder dels rum i själva herrgården och i Annexet. Under 2011 utökade Baldersnäs Herrgård med 20 rum vid parken ner mot Laxsjön.

På Baldersnäs Gård drivs ett ekologiskt jordbruk om 107 hektar med utrotningshotade svenska lantrasfår som bevarar det vackra landskapet med betade lövträdsbevuxna kullar och öppna ängar. På sommaren kan man besöka lantrasparken med ett stort antal svenska lantraser (djur som anpassats genom århundradena till de svenska jordbruket och som var vanliga på svenska gårdar fram till slutet av 1800-talet). Här finns också gårdsbutik med egenproducerad chark från lamm och får, lokalproducerad mat från Dalsland samt café.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Baldersnäs omkring 1870.

Baldersnäs byggdes ut till herresäte 1796 av brukspatron Carl Fredrik Uggla. Carl Fredrik Wærn d.ä. köpte 1827 in Bäckefors egendom och Baldersnäs och avled där 1859.[1] Det ägdes därefter av hans systerson, bruksägaren Carl Fredrik Wærn. Under denna tid anlades en praktfull park med gångar, lusthus, konstgjorda grottor och öar. Över 240 arter buskar och träd planterades in och anläggningen blev en vida känd attraktion.[2] Efter dennes änka övergick egendomen till Baldersnäs bolag, som huvudsakligen tillhörde släkten Wærn. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1910 av dåvarande ägaren Rudolf Lilljeqvist. Denne och sedermera hans familj ägde Baldersnäs till 1975 då herrgården köptes av flera Dalslandskommuner gemensamt, samtidigt som halvön gjordes till naturreservat. Stiftelsen Baldersnäs, som formellt var ägare, sålde egendomen 2005 i avsikt att den även fortsättningsvis skulle ha betydelse för Dalslands besöksnäring. TV-personligheten Ingvar Oldsberg blev då ägare till herrgården för 4 miljoner. År 2010 delades egendomen så att jordbruksmarken och gårdsbyggnader såldes till Karl Anders och Gunilla Andersson medan herrgårdsbyggnaden med park såldes till Anders Kihlberg.

Parken vid Baldersnäs, med utsikt över Laxsjön på 1860-talet.

Naturreservat[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1975 är halvön skyddad som naturreservat. Det omfattar 103 hektar. Med hjälp av betande djur hålls landskapet öppet. Från 2005 är marken i privat ägo och de nuvarande ägarna jobbar aktivt för att bevara och framhäva det unika och vackra parklandskapet som kvarstår från Waerns europeiskt kända engelska park.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carl Fredrik Wærn d.ä. i Herman Hofberg, Svenskt biografiskt handlexikon (andra upplagan, 1906)
  2. ^ Se Sverige. Vägvisare till 650 smultronställen från Ales stenar till Överkalix, Lars Magnusson. 2002 s. 40.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]