Ballad (populärmusik)

Från Wikipedia
Under konserter har cigarettändare varit vanligt att hålls upp då powerballader spelas [1][2]

Ballad, powerballad, rockballad, hårdrocksballad eller popballad, är en i grunden balladartad låt som har lånat element från pop- och rockmusikens upptempolåtar, såsom markerad taktart, slagverk, högre volym (inte minst i de vokala insatserna), distade elgitarrer och rik, gärna bombastisk orkestrering. Elementen förs med fördel in efter hand så att låten efter en stillsam inledning successivt eskalerar i ett enda långt crescendo. Låten kan också växla fram och tillbaka mellan stillsamma verser och explosiva refränger. Termen kan också åsyfta balladliknande låtar med starka sångröster, eller de flesta balladerna inom populärmusik.

Powerballadens storhetstid var populär under slutet av 1970-talet, hela 1980-talet och början av 1990-talet. Den har ett gitarrbaserat ursprung, möjligen gemensamt med hårdrocksballaden, men återfinns numera inom skilda genrer.

Många powerballader har ofta "sentimentala" teman, som saknad och längtan, kärlek och att bli ifrånsprungen av den man älskar. För hårdrocks- och metalgrupperna blev detta en stark kontrast till deras mer traditionella teman som hedonism, våld och ockultism. Termen powerballad kan vara missledande, då det ofta mer handlar om kärlekssånger än ballader/visor. Många skivbolag tyckte "powerballad" lät bättre än "metal love song" ("metallkärlekssång"). Även termen rockballad används, men powerballader kan numera gå i såväl popstil som rockstil, eller i dansbandsstil. På en konsert var det tidigare vanligt att tända cigarettändare vid en powerballad. En powerballad kan många gånger förekomma på slutet av ett album, som en nedvarvning efter de mer fartfyllda melodierna som brukar finnas i inledningen.

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

En typisk powerballad börjar med lugnt spel på antingen ett piano eller en akustisk gitarr. Kraftfulla trumslag och elgitarr brukar inte komma förrän i refrängen eller ännu senare. Mot slutet av låten förekommer ofta gitarrsolon. Låtens avslutning innebär ofta en återgång till den enkla inledningen.

Några powerballader ur olika genrer[redigera | redigera wikitext]

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

Vissa skivbolag tycker det passar bra att marknadsföra sådana låtar då aktuella halvklot har höst eller vinter, för att bättre passa in i det mörker och den kyla som råder under denna årstid. Man hoppas då att albumet skall sälja bättre om låten låten blir en stor hit under julhandelssäsongen på norra halvklotet. RCA Records, med artister som Christina Aguilera och Kelly Clarkson, är berömda för denna taktik.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.