Baltic Storm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Baltic Storm
Genre Drama
Thriller
Regissör Reuben Leder
Producent Jutta Rabe
Kaj Holmberg
Manus Reuben Leder
Jutta Rabe
Kaj Holmberg
Henning Witte
J.A. Gaudet
Skådespelare Greta Scacchi
Jürgen Prochnow
m fl
Originalmusik Mauri Sumén
Fotograf Nicolas Joray
Robert Nordström
Produktionsbolag Top Story Filmproduktion GmbH
Distribution Scanbox Entertainment Sweden AB
Premiär 2003
Speltid 113 minuter
I Sverige 117 minuter
Land Storbritannien Storbritannien
Tyskland Tyskland
Språk Engelska
IMDb SFDb

Baltic Storm är en tysk-brittisk film från 2003 i regi av Reuben Leder, baserad på en historia av Jutta Rabe, Kaj Holmberg och Henning Witte. I rollerna bl.a. Greta Scacchi, Jürgen Prochnow och Donald Sutherland.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Julia är en journalist som försöker få ihop ett scoop om vapensmuggling från Ryssland. Spåren leder till Tallinn, där hon den 27 september 1994 missar M/S Estonias avfärd till Stockholm. En av lastbilarna ombord har vapen i lasten. Färjan når aldrig sitt mål, utan förliser i Östersjön.

En av de som räddas är Erik, medan hans son Max är försvunnen. Julia rapporterar om olyckan och träffar då Erik på sjukhuset. Båda inser att haverikommssionen försöker dölja fakta, de upptäcker också att fartygets andrekapten försvunnit trots att han blivit räddad. Då Erik senast såg sin son innan förlisningen var han tillsammans med andrekaptenen vilket tänder hans hopp om att sonen klarat sig. I sin jakt efter sanningen inser Julia och Erik att förlisningen är en medveten handling där människor offrats för att uppnå politiska mål.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Potsdam-Babelsberg, Berlin, Cuxhaven, Fishguard, Goslar, Stockholm och Tallinn. Den hade världspremiär i Tyskland och Österrike den 16 oktober 2003 och svensk premiär den 5 mars 2004, åldersgränsen är 11 år.

Reaktioner[redigera | redigera wikitext]

Att man skulle spela in en film om Estoniakatastrofen väckte en del reaktioner hos de anhöriga i Finland, Estland och Sverige. Vissa krävde även att inspelningen av filmen skulle stoppas, vilket dock aldrig gjordes. Filmen visades endast två gånger på bio i Sverige. Det skedde på följande datum:

5/3 2004: Svea, Göteborg 5/3 2004: Kvartersbion, Stockholm

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Greta Scacchi

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Mauri Sumén

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]