Bambuser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bambuser
Översikt
TypVideotjänst, community
SpråkEngelska
ÄgareBambuser AB
Historia
GrundadMaj 2007
StatusOnline
Statistik
KommersiellJa (gratis att titta och ladda upp)
Övrigt
RegistreringKrävs för att sända (streama)
Länk
URLbambuser.com irisplatform.io

Bambuser AB (publ) är ett svenskt företag, grundat 2007[1]. Ursprungligen tillhandahöll Bambuser en plattform för interaktiva live-videosändningar från mobiltelefoner och webbkameror till internet. 2014 skiftade företaget fokus till Iris-plattformen, ett B2B-erbjudande som erbjuder mobila live-videolösningar för företag, organisationer och apputvecklare. Huvudkontoret ligger i Stockholm, med kontor i Åbo, Finland samt Palo Alto, Kalifornien, USA. Stockholmskontoret koncentrerar sig på affärsutveckling, marknadsföring samt försäljning på den europeiska marknaden, kontoret i Kalifornien ansvarar för alla amerikanska försäljningsaktiviteter medan teknik och utveckling ligger i Åbo. I maj 2017 börsintroducerades Bambuser på Nasdaq First North (ticker: Buser).

Iris-plattformen[redigera | redigera wikitext]

Iris-plattformen är en SaaS-lösning som erbjuder företag, organisationer och apputvecklare en fullständig lösning för att integrera HD (high definition) mobil live-video med låg latens i egna applikationer, plattformar eller affärsprocesser. Iris-plattformen underlättar skapandet, hanteringen och distributionen av mobilt live-video- och bildinnehåll, vilket genereras av anställda, till allmänheten, via vanliga mobiltelefoner. Iris-plattformen består av två produkter, Iris Flow och Iris Dev. Iris Flow är en färdig produkt innehållande verktygen för att komma igång med live-video inom en organisation. Iris Flow-appen används för inspelning och sändning medan Iris Content Dashboard är det centrala navet för allt inkommande material, video som bild. Iris Dev är en avancerad uppsättning utvecklingsverktyg, SDK och API-er, utformande att integrera realtidsfunktioner för video och bilder i egna appar och plattformar. Iris Dev-lösningen kan användas för att aggregera användargenererat innehåll från allmänheten, vilket sedan kan publiceras till valfri app eller plattform.

Bambuser (tjänst)[redigera | redigera wikitext]

Bambuser är en interaktiv plattform för strömning vilket möjliggör för användaren att enkelt filma och dela live-video med en smartphone alternativt en dator utrustad med en webbkamera. Förutom att finnas tillgängliga på Bambusers webbplats kan sändningar också delas på sociala medier som Facebook, Twitter, Tumblr och Blogger, med flera. Bambuser är en gratistjänst för privatpersoner och välgörenhetsorganisationer medan kommersiell användning kräver ett premiumabonnemang.

Bambuser i media[redigera | redigera wikitext]

Under 2010 införde finländska TV-kanalen YLE Bambuser som en alternativ plattform för sina online- och nyhetssändningar. Detta möjliggjorde för kanalen att få utökad live-bevakning på sin hemsida och fick tittarna därmed att interagera med reportrarna ute på fältet. [2]

I november 2010 var Bambuser en av finalisterna i The Europas - The European Startup Awards där totalt 33 122 röster delat på 23 kategorier delades ut och åtta domare övervägde resultaten. [3]

Den 1 januari 2011 firade svenska Piratpartiet sitt femårsjubileum med dåvarande partiledaren Rick Falkvinge och vice partiledaren Anna Troberg via en live-sändning med Bambuser. Live under firandet skickade Falkvinge en tweet där han meddelade sin avgång som partiledare samt att Troberg skulle efterträda honom.

Bambuser i Mellanöstern[redigera | redigera wikitext]

Under demonstrationerna i Egypten 2011 blockades Bambuser (tillsammans med Twitter) av den lokala regeringen. [4] [5] Kort därefter begränsades större delen av landets internettrafik. Under denna blackout skapade Bambuser en speciell sida för Egypten och samlade alla sändningar med ursprung från Egypten samt protesterna på Tahrirtorget på. Denna utvecklades senare till Nordafrika/Mellanöstern-sidan.

Under protesterna i Bahrain uppstod en liknande situation, då myndigheter blockerade tillgången till Bambuser-hemsidan. [6]

I det syriska inbördeskriget användes Bambuser i stor utsträckning av s.k. medborgarjournalister i ett försök att dokumentera och öka medvetenheten om händelserna i landet. [7] Den 17 februari 2012 rapporterades det att Syrien hade blockerat tillgången till Bambuser. [8]

Under Gezi-protesterna i Turkiet började medborgare sända polisens våld och förtryck av AKP-regimen med Bambuser. Som ett svar förbjöd, utan domstolsbeslut, premiärministeriet i Turkiet Bambuser. Förbudet pågick fortfarande den 4 april 2014.

Associated Press[redigera | redigera wikitext]

En av aktieägarna i Bambuser är Associated Press vilka är aktiva användare av Iris Flow. Tusentals AP-reportrar världen över är utrustade med Iris Flow-appen för att dagligen fånga upp händelser med live video och bilder. I april 2012 inledde Bambuser och AP ett partnerskapsavtal kopplat till Bambusersidan och sedan dess har användare av Bambuser haft möjlighet att dela sina sändningar med AP. [9] Partnerskapet möjliggör för AP att använda Bambuser som en källa för användargenererat innehåll från medborgarjournalister. Förutom att dela det faktiska innehållet är användarna skyldiga att avslöja någon form av kontaktinformation vilket gör det möjligt för AP att verifiera materialets äkthet samt korrekt kreditera författaren.

Den 20 juni 2013 utvidgades partnerskapet mellan de två företagen då AP meddelade sitt köp av en minoritetsandel i Bambuser. [10]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Crunchbase entry about Bambuser
  2. ^ Dagens Media - Bambuser i finsk affär Arkiverad 19 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Techcrunch - The European Startup Awards 2010
  4. ^ "Bambuser blocked in Egypt". Radio Sweden. January 26, 2011.
  5. ^ Butcher, Mike (January 26, 2011). "Now Bambuser live streaming mobile video of protests is blocked by Egypt". TechCrunch.
  6. ^ Preston, Jennifer (February 18, 2011). "Cellphones Become the World's Eyes and Ears on Protests". The New York Times.
  7. ^ Shanley, Mia (October 2, 2012). "Live from Syria: Swedish streaming site gains followers". Reuters.
  8. ^ Devereaux, Ryan (February 17, 2012). "Syrian government blocks live video streaming site Bambuser". The Guardian.
  9. ^ Sawers, Paul (4 april 2012). ”Associated Press Partners With Bambuser” (på amerikansk engelska). The Next Web. https://thenextweb.com/media/2012/04/04/associated-press-partners-with-bambuser-to-bring-citizen-journalists-videos-to-the-masses/. Läst 8 november 2017. 
  10. ^ AP buys stake in Bambuser, strengthens live UGC video capability". Associated Press. June 20, 2013. Retrieved August 2, 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]