Snusnäsduk

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bandana)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amerikansk cowboy med snusnäsduk, från 1888.
Svensk målning från 1875 där mannen med hatt har lagt en snusnäsduk i knät och dukat upp ett bröd.

Snusnäsduk är en stor, kvadratisk, kulört och ofta mönstrad näsduk, som fått sitt namn för att den ursprungligen användes för att snyta sig i vid bruk av luktsnus.[1] Det som idag kallas snusnäsduk är känt i Sverige sedan slutet av 1600-talet, då det förekom randiga eller rutiga snusnäsdukar i linne.[1] Ett internationellt namn för snusnäsduk är bandana eller bandanna (från sanskrit बन्धन bandhana)[2][3], ett namn som även brukas i svenskan idag. Snusnäsduken kan bäras som ett klädesplagg, exempelvis vikt runt halsen som en scarf, som pannband eller som huvudbonad.

Ett återkommande motiv på snusnäsdukar är paisleymönstret. En typ av snusnäsduk som bärs vikt som en scarf om halsen har bland annat förknippats med amerikanska cowboys, och inom populärkulturen bär ofta banditer i vilda västern dylika scarfer över nederdelen av ansiktet för att dölja sin identitet.

Scarfer som påminner om snusnäsduken förekommer i en rad olika kulturer och bärs på olika sätt, som den kambodjanska kraman, palestinasjalen, iketSundaöarna och do-rag i Nordamerika, där den senare brukas både inom hip hop-kulturen och inom MC-kulturen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svenska akademiens ordbok (1980) Snusnäsduk, läst 2019-08-16
  2. ^ ”Definition of bandanna”. Merriam-webster.com. 31 augusti 2012. http://www.merriam-webster.com/dictionary/bandanna. Läst 15 mars 2013. 
  3. ^ ”Bandanna from Dictionary.com”. Dictionary.reference.com. http://dictionary.reference.com/browse/bandanna. Läst 15 mars 2013.