Banditen-Galopp

Från Wikipedia

Banditen-Galopp, op. 378, är en schnellpolka av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 18 mars 1877 i Baden-Baden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den 3 januari 1877 hade Johann Strauss femte operett premiär: Prinz Methusalem. Medan texten fick en del kritik hyllades Strauss musik och ansågs överträffa allt vad han dittills hade presterat för scenen. Sin vana trogen arrangerade han en rad orkesterstycken på motiv ur den nya operetten. Galoppens titel härleds från ett banditgäng som vill störta den regerande prinsen, och huvudmelodin återfinns i körduetten "In der Stille ganz verstohl’n werden wir Schätze hol’n" i akt III, medan galoppens andra tema hämtades från finalen till akt I.

Omedelbart efter premiären av Prinz Methusalem for Johann Strauss till Paris för ett engagemang. På återresan stannade han till i Baden-Baden där han haft stora succéer 1871 och 1872. Det var i Conversationshaus som Banditen-Galopp första gången framfördes den 18 mars men då med titeln Sapristi, som är ryska och betyder "Låt det icke ske!".[1]

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 2 minuter och 36 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[2]

Polkan var ett av fem verk där Strauss återanvände musik från operetten Prinz Methusalem:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vestergård, Berth (2018). Den stora musikerfamiljen Strauss. Stockholm: Obligát. sid. 100. ISBN 978-91-639-6449-7 
  2. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 31) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 11 på CD nr 8.