Bandy i USA

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bandy är en liten sport i USA. Landets bandyfäste är delstaten Minnesota. Både på herr- och damsidan befinner USA:s landslag sig strax under den yttersta världseliten. De nationella seriematcherna i USA varar bara i 50 minuter [1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ett liknande spel som kallades ispolo utövades i USA i slutet av 1800-talet, men det dog ut då den kanadensiska sporten ishockey tog över.[2] 1973 startade USA:s softbollförbund "American Softball Association" diskussioner med internationella bandyförbundet "Federation of International Bandy" om att sprida både softboll och bandy i världen, och ett utbyte startades 1976. Den första bandymatchen i USA spelades 1979 mellan två besökande svenska lag i Edina, Minnesota. 1981 startade USA:s första bandyserie, och det året bildades även USA:s bandyförbund "American Bandy Association". Den första landskampen spelades i Oslo 1983. USA förlorade mot hemmanationen Norge med 1-6. Även den första VM-matchen spelades mot Norge, i Norge. I bandy-VM 1985 förlorade USA, i Drammen med 1-5.

De första åren utövades bandy i USA främst av mindre framgångsrika ishockeyspelare, som brukade byta sport efter college. Numera satsas det dock även på ungdomsverksamhet[källa behövs]. I december 1993 öppnades den konstfrusna landisbanan "John Rose Minnesota Oval", som använts mycket till bandy. Alla seriematcher spelas där, trots att ett lag från Duluth finns med.

Damserier saknas (2008), i stället spelar damerna i en rekreationsdivision [3].

Inför säsongen 2007/2008 startades ett bandyprogram i Salt Lake City, med Olympic Bandy Club. Klubben spelar på skridskobanan som användes då orten anordnade de olympiska vinterspelen 2002 [4].

Seriespel[redigera | redigera wikitext]

Amerikanska mästerskapet i bandy

Landslag[redigera | redigera wikitext]

Herrar[redigera | redigera wikitext]

USA:s bandylandslag grundades under 1980-talet, då bandy i organiserad form var en ung idrott i USA. USA deltog för första gången vid VM i bandy för herrar 1985 i Norge. VM-medalj har det aldrig blivit för USA, och trots flera storförluster mot de bästa lagen har det blivit segrar mot lag som Kanada, Nederländerna, Ungern och Vitryssland. Dessa segrar, tillsammans med flera små förluster mot Norge, innebär att USA inte tillhör de sämsta lagen. 1995 arrangerade delstaten Minnesota bandy VM för herrar.

Damer[redigera | redigera wikitext]

USA:s damer deltog i turneringar i Sverige i början av 1990-talet och fanns med vid VM 2004 i Finland, där USA slutade sist bland de fem deltagande lagen. Vid VM på hemmaplan i delstaten Minnesota 2006 gick det bättre, USA spelade 1-1 mot Norge i gruppspelet, och sedan undvek USA sistaplatsen genom att komma femma efter vinst med 2-0 mot Kanada i matchen om femte plats.

Studentlandslag[redigera | redigera wikitext]

Vid Vinteruniversiaden 2019 kommer USA att delta i damturneringen.[5].

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

6-9 maj 2010 spelade man en rinkbandyturnering i Las Vegas.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mikael Sandberg, Minneapolis, Minnesota, USA 3 november 2007 - Regelbunden träning för landslaget
  2. ^ Ispolohistoria i USA
  3. ^ Svenska Bandyförbundet 2008 - Internationell dambandy
  4. ^ American Bandy Association 22 oktober 2007 - USA Bandy Expands to Salt Lake City, Utah[död länk]
  5. ^ [1]