Bankeryds kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bankeryds kyrka
Kyrka
Bankeryds kyrka i juli 2011
Bankeryds kyrka i juli 2011
Land Sverige Sverige
Län Jönköpings län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Växjö stift
Församling Bankeryds församling
Plats Bankeryd
Invigd 30 augusti 1868
Bebyggelse-
registret
21300000004431
Interiör
Interiör
Webbplats: Svenska kyrkan Barkeryd

Bankeryds kyrka är en kyrkobyggnad i Bankeryd i Växjö stift. Den är församlingskyrka i Bankeryds församling och ligger utanför tätorten Bankeryd, cirka tio kilometer norr om Jönköping.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Den tidigast kända kyrkan uppfördes under medeltiden. Den förstördes i Nordiska sjuårskriget under 1560-talet.[1]

Den medeltida kyrkan ersattes av en kyrkobyggnad med långhus uppfört i trä och sakristia och kor i sten. I en 1600-talskälla berättas det att ”kyrkian ligger på een jembn plan,aff trää upbygd, kosteligen målat är uthi, med en lijten wacker altare Tafla och skiön utharbetad. Predikstool, ny klockestapel med 2 wälliudande klockor å högra sidan kyrkian”. [1] Markering av platsen för kyrkan och klockstapeln finns på den nuvarande kyrkogården. Rester av kyrkans interiör som var prydd av med målningar utförda 1687 finns bevarade i nuvarande kyrkans tornkammare förutom en Kristusskulptur som är placerad i sakristian. [1]

Kyrkan blev med tiden för liten för den växande församlingen. 1855 fattades beslut om nybyggnad. Det kom dock att dröja till 1865 innan kyrkobygget kom till stånd. Den nuvarande kyrkan som är byggd i sten är uppförd i nyklassicistisk stil efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. För byggnadsarbetet svarade byggmästare Anders Persson från Erikstorp i Bollebygds socken och Anders Johansson från Agnshester. Den 30 augusti 1868 invigdes kyrkan av biskop Henrik Gustaf Hultman.[2] Kyrkan består av ett långhus som avslutas med ett halvcirkelformat kor i öster. [1]

Kyrkan som är vitkalkad och spriputsad består av ett långhus med en sakristia belägen på norra långsidan ett avslutande halvrunt kor i öster. Tornbyggnaden i väster med huvudingången är försedd med romanskt inspirerade ljudöppningar och gotiska spetsgavlar. Tornet avslutas med en åttasidig öppen lanternin och en spira krönt av en korsglob. I tornet hänger två klockor. Deras ålder är okänd. Storklockan renoverades 1716. Lillklockan omgjöts två gånger under 1700-talet, 1744 och sedan 1771 av klockgjutare Elias Fries Thoresson i Jönköping.[3]

Kyrkans interiör är av tidsenlig salkyrkotyp med tunnvalv. De höga romanskinspirerade fönstren fyller det stora kyrkorummet med ljus. Koret domineras av en målning skapad 1954 av konstnären Torsten Nordberg. Motivet är de åtta saligprisningarna (Matteus 5:3-11). I kyrkorummet finns även frescomålningen "Örtagårdsmästaren" framställd under 1950-talet av konstnären Folke Eriksson. Motivet är Maria Magdalenas möte med den uppståndne Kristus (Joh. 20:13-18).

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

 • Ett altarkrucifix daterat till 1400-talet.
 • Fristående altare.
 • Dopfunten av huggen sandsten är från slutet av 1600-talet.
 • I fönsternischen vid dopaltaret står den tidigare altarprydnaden i form av ett kors med törnekrona och svepduk.
 • Predikstolen är ursprungligen utförd under 1600-talet men moderniserad under 1800-talet.
 • Förgyllt timglas från 1700-talet med fyra glas och en försilvrad dödskalle omgiven av förgyllda vingar. Kvar från gamla kyrkan.
 • Madonnaskulptur skänk t 1982 är utförd av Bankerydsbördige konstnären Knut Anderson, född 1884, död 1954 och begravd på Bankeryds kyrkogård.
 • Dopfunten av huggen sandsten är från slutet av 1600-talet.
 • Två epitafier. Varav det ena är från 1674 över Elias Alegren. Det andra är över Christian Klingspor död 1699.
 • Öppen bänkinredning.
 • Orgelläktare med utsvängt mittstycke dekorerat med förgyllda musikinstrument.

Orglar[redigera | redigera wikitext]

 • Den ursprungliga orgeln byggdes 1879 av orgelbyggaren Erik Nordström från Eksjö. Orgeln hade en manual samt bihangspedal. Orgeln hade 10 stämmor.
 • Den nuvarande mekaniska orgeln är byggd 1956 av orgelbyggare Olof Hammarberg, Göteborg. Den har två manualer och självständigt pedalverk. Instrumentet har 23 stämmor. Den ursprungliga Nordströms-fasaden och huvudverkets väderlåda har bevarats.
Huvudverk I Svällverk II Pedal Koppel
Borduna 16´ Trägedakt 8´ Subbas 16´ I/P
Principal 8´ Fugara 8´ Gedakt 8´ II/P
Borduna 8´ Spetsflöjt 4´ Oktava 4´ II/I
Oktava 4´ Kvintadena 4' Nachthorn 2'
Flöjt 4' Principal 2' Fagott 16'
Kvinta 2 23'
Oktava 2' Sesquialtera 2 ch
Mixtur 3 ch Scharf 2 ch
Trumpet 8' Krumhorn 8'
Crescendosvällare

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d] Bankeryds kyrka. Informationsfolder utg.av Svenska Kyrkan i Bankeryd
 2. ^ ”Bankeryds nya kyrka”. Bankeryds hembygfsförening. sid. 56. http://www.hembygdbankeryd.se/wp-content/uploads/2018/08/Bankeryds-nya-kyrka.pdf. Läst 2 februari 2021. 
 3. ^ Engström, Jon (September 2018). ”Emellan Bankeryds församling och klockgjutaren Elias Fries”. Jönköpings bibliotek och Stadsarkivet. https://bibliotek.jonkoping.se/sv/article/september-2018. Läst 19 november 2022. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]