Banpalatset

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Banski dvori)
Hoppa till: navigering, sök
Banpalatset
Regeringsbyggnad
Ingång till regeringshuset 2008.
Ingång till regeringshuset 2008.
Land  Kroatien
Ort Zagreb
Arkitektonisk stil Nybarock
Banpalatset 2009

Banpalatset eller Banens palats (kroatiska: Banski dvori) är en historisk byggnad i Zagreb, Kroatien. Banpalatset ligger på den västra sidan av Sankt Markus torg och har sedan början av 1800-talet hyst den verkställande makten i Kroatien. Banpalatset är idag säte för den kroatiska regeringen.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

1807 fattade det kroatiska parlamentet Sabor ett beslut om att inköpa byggnaden på den västra sidan av Sankt Markus torg. Från början var det tänkt att huset skulle härbärgera parlamentet, högsta domstolen, de centrala arkiven samt vara bostad åt banen. Det visade sig dock redan från början att huset inte skulle räcka till åt dessa ändamål och från 1809 till 1918 fick det istället tjäna som banens bostad, därav namnet Banpalatset.

1941-1945 tjänade Banpalatset som bostad åt Ante Pavelić, riksföreståndare (poglavnik) i den Oberoende staten Kroatien.

Den 7 oktober 1991 angrep det jugoslaviska flygvapnet Banpalatset i ett försök att bland annat döda Kroatiens dåvarande president Franjo Tuđman och förhindra Kroatiens självständighetssträvanden. Attentaten misslyckades och dagen efter upplöste det kroatiska parlamentet alla statsbärande relationer med de övriga delrepublikerna i dåvarande Jugoslavien.[2]

1991-1992 tjänade Banpalatset som den kroatiska presidentens bostad men sedan 1992 är den säte för den kroatiska regeringen. Presidentens officiella residens är sedan 1992 Presidentpalatset.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Banpalatset består av en lång envåningsbyggnad i barockstil. Det är sammanvuxet med en intilliggande byggnad som även den hyser Kroatiens regering. Båda husen är idag kulturmärkta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sabor.hr – det kroatiska parlamentets officiella webbplats (kroatiska)
  2. ^ Slobodna Dalmacija – Kroatisk dagstidning (kroatiska)