Baraka (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Baraka
(Baraka)
Genre Dokumentär
Regissör Ron Fricke
Producent Mark Magidson
Alton Walpole
Manus Ron Fricke
Mark Magidson
Genevieve Nicholas
Constantine Nicholas
Originalmusik Michael Stearns
Fotograf Ron Fricke
Klippning David Aubrey
Ron Fricke
Mark Magidson
Produktionsbolag Magidson Films
Distribution The Samuel Goldwyn Company
Speltid 96 minuter
Land USA USA
Budget $4 000 000
IMDb SFDb

Baraka är en dokumentärfilm från 1992 som skildrar kultur, natur och olika religiösa ritualer. Bakom Baraka står den amerikanska regissören och filmfotografen Ron Fricke.

Ordet Baraka kommer från arabiska och betyder en välsignelse. Filmen är icke narrativ och har varken handling eller skådespelare. Filmmusiken är skriven av bland annat Michael Stearns. Musiken är inspirerad av religiösa ritualer och natur.

De fem personer som utgjorde filmteamet besökte 152 orter i 24 länder över 13 månader. Baraka filmades i länder i sex olika kontinenter: Argentina, Australien, Brasilien, Kambodja, Kina, Ecuador, Egypten, Frankrike, Hong Kong, Indien, Indonesien, Iran, Israel, Italien, Japan, Kenya, Kuwait, Nepal, Polen, Saudiarabien, Tanzania, Thailand, Turkiet och USA.

Baraka är bland annat filmad i koncentrationsläger i Auschwitz och i det kommunistiska fängelset Tuol Sleng i Kambodja. Filmen visar hur människans relation till naturen och livet både är harmoniskt och destruktivt. Den visar sekvenser med allt ifrån massgravar, skogsskövling till slående naturscener.

Baraka är filmad med 70mm film. Det planeras att släppas en uppföljare år 2011, Samsara.

I oktober 2008 släpptes en digital remastrad version av Baraka ut på Blu-Ray Disc och DVD.

Baraka finns även som fotobok ”Baraka a visual journal”. Den innehåller 58 fotografier som är tagna av Barakas producent, Mark Magidson, som under skapandet av filmen tog bilderna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Baraka av Mark Magidson ISBN 978-0967174402

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]