Barbastell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barbastell
Status i världen: Nära hotad[1]
Status i Sverige: Sårbar
Barbastella barbastellus 01-cropped.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningFladdermöss
Chiroptera
FamiljLäderlappar
Vespertilionidae
SläkteBarbastella
ArtBarbastell
B. barbastellus
Vetenskapligt namn
§ Barbastella barbastellus
AuktorSchreber, 1774[2]
Utbredning
Barbastella barbastellus range Map.png
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Barbastell[3] (Barbastella barbastellus) fladdermusart i familjen läderlappar (Vespertilionidae), även kallad bredörad fladdermus eller mopsfladdermus. Vingbredden är strax under 30 cm. Pälsen är svart, hårstråna gulaktiga i spetsen. Öronen är drygt 1,5 cm långa. Den lilla munnen och den korta nosen ger den ett mopsliknande utseende, vilket också går igen i dess alternativa svenska namn.

Barbastellen är beroende av en vikande biotop - äldre bebyggelselandskap i skogsmiljö, gärna på hög höjd. Även i gammal bokskog förekommer den. Den livnär sig huvudsakligen av mindre fjärilar och andra tvåvingar och spindlar, och är aktiv från så tidigt som från april och fram i oktober. Arten förefaller utvandra söderut i viss utsträckning men en hel del individer övervintrar på skyddade platser i landet.

Kolonierna är mycket små, oftast bara 10 djur eller färre.

Hotbild och skydd[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer barbastellen i Götaland, från Skåne upp till Östergötland och Västergötland. De starkaste populationerna finns i norra och centrala Småland. En livskkraftig population finns bland annat i Fyledalen.

I övriga Europa finns den runt Oslofjorden, större delen av England, i Centraleuropa, det inre av Spanien samt västra Italien.

Barbastellen är globalt hotad ("VU"). Populationerna på kontinenten är små och i många fall antas de vara minskande. Den svenska stammen bedöms omfatta mellan 100 och 1 000 könsmogna individer, antagligen närmare det nedre talet.

Alla europeiska fladdermöss omfattas av det så kallade "fladdermusavtalet" EUROBATS som är ett avtal under Bonn-konventionen.

Rödlistning[redigera | redigera wikitext]

Upptagen på Röda listan: EN (starkt hotad), klassning "C2a, D". Upptagen i EU:s habitatdirektiv (bilaga 2 och 4). Internationellt sett klassad som NT.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Barbastella barbastellusIUCN:s rödlista, auktor: Hutson, A.M. et. al. (2008), besökt 28 januari 2009.
  2. ^ ”Mammal Species of the World - Browse: barbastellus”. Bucknell.edu. http://www.departments.bucknell.edu/biology/resources/msw3/browse.asp?s=y&id=13802130. Läst 7 mars 2011. 
  3. ^ De Jong et al.. ”Nya svenska namn på Europas fladdermöss”. Sveriges lantbruksuniversitet. http://pub.epsilon.slu.se/12670/1/de_jong_et_al_151006.pdf. Läst 20 juni 2017. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]