Barnen från Frostmofjället

Från Wikipedia
Barnen från Frostmofjället
GenreDrama, familjefilm
RegissörRolf Husberg
ProducentSchamyl Bauman
ManusRolf Husberg
Baserad påBarnen ifrån Frostmofjället av
Laura Fitinghoff
SkådespelareHans Lindgren
Siv Hansson
Anders Nyström
Gunnar Sjöberg
Solveig Hedengran
Ragnar Falck
OriginalmusikSven Sköld
FotografSven Nykvist
ProduktionsbolagProduktion S. Bauman AB
Premiär1945
Speltid102 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Barnen från Frostmofjället är en svensk dramafilm från 1945 i regi av Rolf Husberg. Filmen är baserad på Laura Fitinghoffs roman med samma namn från 1907. I huvudrollerna ses Hans Lindgren, Siv Hansson och Anders Nyström.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Norra Sverige vid 1800-talets mitt. Sju barn på Frostmofjället blir föräldralösa när deras mor dör. För att inte bli utackorderade till socknens storbönder eller hamna i fattigstugan lämnar de hemgården och påbörjar en lång vandring över fjället för att finna ett bättre liv. Det blir en strapatsrik vandring i sällskap av geten Gullspira, som tillhandahåller både värme och mjölk.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en av de första svenska filmer som gjordes speciellt för barn. Berättelsen utspelar sig i Norrland, och boken använder sig därför av dialektal svenska när barnen pratar. I filmen talar dock alla rikssvenska, i enlighet med de konventioner som rådde när filmen gjordes. Filmen spelades in 1942- 43 i Laisvallby 35 km väster om Arjeplog bland annat på Granudden under fjället Niebsurte och på Laisans is. Vissa sommarscener spelades in i Myckelgensjö med omnejd. Bröllopsscenen utspelar sig på Gammelgården i Myckelgensjö, som med sina 28 byggnader är en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats. Geten Gullspira inköptes också i Myckelgensjö av filmbolaget.

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Barnen från Frostmofjället gavs ut på DVD 2007 och 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]