Barnen i Höjden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barnen i Höjden
GenreAdventskalender
RegissörLeif Krantz
Antal avsnitt25
Längd (per avsnitt)30 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Radio-TV
Sändning
OriginalkanalTV 1
Originalvisning30 november–24 december 1972
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareBroster, Broster!
UppföljareTjong i baljan! (radio)
Mumindalen (tv)
Externa länkar
IMDb  SFDb

Barnen i höjden heter 1972 års adventskalender som sändes både i SR:s (under namnet När sagan blommade[1]) och Sveriges Radio-TV. Kalenderns första avsnitt sändes detta år redan den 30 november och serien hade alltså 25 avsnitt. För manus och regi stod Leif Krantz, som även gav ut historien om Barnen i Höjden som bok samma år under titeln Snucke på sexton (Snucke själv bodde på sextonde våningen). Kalendern utgavs på DVD den 23 oktober 2013.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelar sig i ett 24 våningar högt höghus i betong och handlar om människorna som bodde där. Huvudpersonen Snucke bodde ensam med sin mamma som var hårfrisörska – faderns roll inskränkte sig till att betala underhåll varje månad. Snucke utforskade en våning i taget med början på bottenvåningen och rörde sig uppåt. Stämningen i huset Höjden var dålig till en början, eftersom nästan alla var nyinflyttade och det rådde stor misstro mellan grannarna. Dock blev de boende alltmer vänner ju närmare julen kom.[2] Vissa i huset hade inte råd att fira jul, och så kallad "vänstervridning" debatterades. [3]

Serien väckte rabalder och anklagelser om att den inte innehöll någon julstämning, utan bara fick folk att bli deprimerade av den värld som karaktärerna levde i. Själva kalendern detta år var i byggsats och fick byggas upp med klister och tejp till en modell av ett höghus där vissa av fönstren var luckor. Huset hade två olika färger på varsin sida, gul och blå. Den gula sidan kallades för "Snuckes hus" och den blå för "Mårtens hus", så att folk kunde skilja på vilken som var TV:s kalender och vilken som var radions.

Detta var den sista kalender, som samsändes i både radio och tv. Från och med året därpå sändes olika kalendrar i de båda medierna.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Radio läst 2020-08
  2. ^ Jan Gradvall (1996). TV! Nedslag i Sveriges Televisions historia. Stockholm: Sveriges Radios förlag. ISBN 91-522-1780-9 
  3. ^ När Var Hur 1999. DN