Barnflicka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Barnvakt eller Au pair.
Cassat Mary, Barnflicka och ett barn i slutet av 1800-talet.
En mor till ett nyfött barn som ger det till barnflickan, från antikens Grekland.

En barnflicka, tidigare även kallad barnjungfru eller barnpiga och numera ibland även på svenska kallat nanny (hämtat från engelskan), är en ung flicka eller kvinna som under en längre tid är anställd av en privat arbetsgivare med huvuduppgift att mot betalning ta hand om sin arbetsgivares barn i dennes hem. Ibland används även termen barnskötare eller barnsköterska, oftast om den anställde är lite äldre eller har genomgått särskild utbildning inom området, eller om barnen är yngre (ungefär upp till tre års ålder).

Barnflickor är sedan 1970-talet ganska ovanligt i vissa länder, till exempel Sverige, men det är betydligt vanligare i många andra länder. Betydligt vanligare i Sverige är barnvakt eller att man reser utomlands som au pair. År 1985 bildades International Nanny Association (INA).

Den 16 juni 2011 antog ILO en internationell konvention om att hushållsanställda skall ges rätt till reglerade arbetsförhållanden och lön på det aktuella landets miniminivå.[1]

Arbetsuppgifter[redigera | redigera wikitext]

Eftersom barnflickor vistas i arbetsgivarens hem, har arbetsgivaren betydande inflytande över deras arbete, även om det varierar mellan olika arbetsgivare hur barnflickor blir behandlade.

Barnflickor har oftast ingen utbildning för sitt arbete, vilket däremot en så kallad nanny ofta har. Graden av självständighet i arbetet beror bland annat på utbildning och erfarenhet; det förekommer att de arbetar på direkta direktiv och instruktioner från arbetsgivaren. Vissa barnflickor arbetar parallellt med skolgång vid till exempel gymnasieskola, högskola eller universitet. Oftast är barnen som barnflickan tar hand om under 12 år.

Precis som med de flesta andra husligt anställda varierar förhållandena. Lönen är oftast relativt låg. Många barnflickor är inneboende, och har fria måltider. Inneboende barnflickor har ibland fria kläder, vilket kan betyda att de använder särskilda arbetskläder eller uniform under all vistelsetid i arbetsgivarens hem.

En inneboende barnflicka bor ofta i ett rum i arbetsgivarens bostad, vilket i Sverige tidigare kunde kallas jungfrukammare. Där kan de sova på nätterna, tillbringa ledig tid och vila på raster, men får många gånger inte ta in vänner.

Vad gäller minimiålder varierar det från stat till stat, beroende på bland annat olika arbetsmarknadslagstiftning. Många länder har minimiåldern 18 år för en au pair[2]. Vanliga barnflickor kan ofta påbörja sitt arbete i mitten eller slutet av tonåren. Förr kunde en barnflicka på många håll ibland bara vara 12-13 år, och kan så fortfarande vara i fattigare länder, där de ibland kan vara ännu yngre.[3] Även andra arbetsuppgifter, till exempel städning och tvätt, matlagning, dukning, servering, strykning och diskning, kan beroende på arbetsgivare förekomma för en barnflicka.

Vissa föräldrar installerar så kallade barnflickkameror i hemmet för att kunna hålla koll på att barnet inte misshandlas eller på annat sätt behandlas illa, om sådant misstänks.

Nanny[redigera | redigera wikitext]

I bland annat de engelskspråkiga delarna av världen är en nanny en form av barnflicka som oftast är i åldern 20–30 år. Även här varierar förhållandena från familj till familj. En nanny brukar vara något högre utbildad och har ofta högre "status" hos arbetsgivaren än till exempel en vanlig barnflicka, hembiträde eller en betjänt. Detta blir synligt framför allt i de fall då arbetsgivaren har anställt fler människor i husligt arbete. Lönen är dock oftast ganska låg även för en nanny. Vissa nannyer bär uniform, andra inte. Termen nanny används ibland på svenska då barnflickan blivit lite äldre, och inte längre betraktas som flicka.

Barnpojke eller manny[redigera | redigera wikitext]

Arbetet har oftast innehafts av kvinnor och flickor, och har så förblivit under största delen av 1900-talet. Män och pojkar som utför samma arbete som barnflickor förekommer, men är ovanliga även om de i alla fall blivit något vanligare. Etablerat egentlig beteckning för manliga utövare av yrket saknas i svenska språket. Förslag som framkommit är barnpojke eller manny (från engelskans nanny).

Klädsel och uppförande[redigera | redigera wikitext]

Barnflicka och barn i Pernambuco i Brasilien, 1874.

Det förekommer att arbetsgivare tilldelar en barnflicka, särskilt om hon är inneboende, en uniform som arbetskläder då hon arbetar eller vistas i arbetsgivarens hem samt utanför det om hon är i arbete, eller andra kläder som arbetsgivaren bestämt att barnflickan skall ha på sig. Till exempel kan arbetsgivaren bestämma att den unga inneboende barnflickan skall ha på sig till exempel vit blus eller skjorta, svart kjol eller "finare" långbyxor med vitt skärp[4], eller en klänning, samt vitt förkläde och svarta skor, vilket får agera "barnflickkläder". Kläderna, inklusive förklädet, kan ha både praktiskt syfte, och se till att personalen ser "representativ ut".

För en privatanställd som benämns "barnskötare" är det ofta traditionell barnsköterskedräkt som gäller.

Barnflicka och barn i Nederländska Indien, 1910-talet.
Vardagsklädd barnflicka i Bandung, Indonesien 1980 går med barnen till skolan. Även i familjer där arbetsgivaren är mer restriktiva med krav på klädsel, är det inte alltid det gäller till vardags.

Arbetsförhållanden[redigera | redigera wikitext]

I januari 2007 meddelades att barnflickornas lön i Sverige i snitt uppgår till 875 svenska kronor per vecka.[5]

Svartanställningar[redigera | redigera wikitext]

Svartanställningar har i många år förknippats starkt med yrket i Sverige. Vid en undersökning gjord av DN som publicerades den 12 december 2005 sökte en tonårsflicka arbete hos elva familjer, vilka annonserat via Arbetsförmedlingen. Åtta av elva arbetsgivare ville betala henne svart.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]