Postpartumperiod

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Barnsäng)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Postpartumperiod
latin: puerperium
Nyfött barn med moder.
Klassifikation och externa resurser
Denna artikel handlar om det medicinska begreppet barnsäng. För det folkliga uttrycket "dö i barnsäng", se mödradödlighet. För så kallad "manlig barnsäng", se Couvade. För sängar för barn, se säng

Postpartumperioden eller barnsäng[1] (ibland postpartumtiden, barnsängstiden eller puerperaltiden[2]) är tiden omedelbart efter en förlossning. Ur obstetrisk synpunkt är detta liktydigt med den tid efter förlossningen, som åtgår för könsorganens återbildning till tillståndet före graviditetens början, vilket i regel omfattar sex veckor.[2] I dagligt tal används ordet barnsäng för att beteckna den tid, under vilken modern ligger till sängs efter förlossningen även om det också omfattar den bädd där barnaföderskan ligger under barnsbörden och tiden därefter.[1][3] Under postpartumperioden sker även en omställning av ämnesomsättningen och hormonproduktionen, som varit förändrade under graviditeten. Brösten träder i full verksamhet med mjölkavsöndringen. På grund av de skador som uppstår i kvinnans könsorgan under förlossningen är infektionsrisken förhöjd under barnsängen, varför god hygien är nödvändig. Kvinnan observeras initialt i postpartumperioden för att säkerställa att inga allvarliga komplikaterion har uppstått efter förlossningen.

Historiskt[redigera | redigera wikitext]

Intill införandet av antiseptiken och aseptiken på barnbördshusen under senare delen av 1800-talet utgjorde barnsängsfebern ett allvarligt hot mot kvinnans liv under i synnerhet barnsängens första tid.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Barnsäng, Svensk uppslagsbok 1955
  2. ^ [a b] ”Förlossningsbristningar”. www.sbu.se. 1 mars 2021. https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/forlossningsbristningar--diagnostik-samt-erfarenheter-av-bemotande-och-information/. Läst 9 september 2021. 
  3. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Barnsäng)

Övrigt[redigera | redigera wikitext]