Barnvagnsfabriken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Barnvagnsfabriken på kvällen, 2014.

Barnvagnsfabriken kallas en neonskylt och en tidigare verksamhet i korsningen Sockenvägen 529 / Gamla Tyresövägen 372 i stadsdelen Enskededalen i södra Stockholm. Trots att det inte säljs några barnvagnar här längre finns skylten kvar och har blivit ett välkänt inslag i stadsbilden kring Gamla Enskede och Enskededalen. Både skylt och firmanamn användes under några år av kvarterskrogen Restaurang Barnvagnsfabriken.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Barnvagnsfabriken på dagen, 2009.

Byggnaden i kvarteret Sotaren uppfördes i mitten av 1920-talet efter ritningar av arkitekt Edvin Engström, som gestaltade fasaderna i den för tiden typiska tjugotalsklassicism. Beställare var Egnahemsbyrån. Man följde stadsplanebestämmelsen från 1923, där en sammanhängande, gruppvis bebyggelse med butiker i bottenvåningen kring torget vid korsningen Sockenvägen och Tyresövägen (numera Gamla Tyresövägen) föreskrevs. Här fanns även hållplatsen ”Tyresövägen” längs spårvägslinje 8 (Enskedebanan) och här uppstod ett litet centrum med olika butiker och verksamheter.

Barnvagnsfabriken skylt 2014.jpg

I husets källarvåning etablerade sig Barnvagnsfabriken, som tillverkade och sålde barnvagnar och tillbehör. Nyblivna föräldrar från hela Stockholmsområdet handlade här redan på 1920-talet, trots att det var långt utanför staden. Förutom Barnvagnsfabriken och bostäder rymde byggnaden bland annat en mjölkaffär, en köttaffär, en bosättningsaffär, ett café, ett bageri och Ekströms sybehörsaffär.[1][2]

Försäljning av barnvagnar avtog i mitten av 1990-talet och upphörde helt cirka tio år senare. År 2006 upprustades och ombyggdes fastigheten och hörnlokalen övertogs av kvarterskrogen Restaurang Barnvagnsfabriken, som återanvände både skylt och firmanamn.[3][4] Efter kvarterskrogen flyttade den exklusiva restaurangen Mistral in 2009, som följdes år 2013 av Sapori Italiani.[5] Den rödlysande neonskylten med text ”Barnvagnsfabriken” i skrivstil härrör troligen från 1930- eller 1940-talet och renoverades av Ståhls skyltar i samband med husets upprustning i början av 2000-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skarpnäcks trädgårdsstad – Verksamheter.
  2. ^ Bygglovsritning från 1926
  3. ^ Restaurant Barnvagnsfabriken – Kvarterskrog med elegans”. Svenska Dagbladet. 12 oktober 2007. http://www.svd.se/mat-och-vin/krog/kvarterskrog-med-elegans_493239.svd. Läst 20 maj 2019. 
  4. ^ Bygglovsritning från 2006
  5. ^ Sapori Italiani. Arkiverad 7 december 2014 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]