Baron Dunleath

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Baron Dunleath av Ballywalter i grevskapet Down, är en titel i den brittiska adelskalendern. Den skapades 1892 för affärsmannen och tidigare konservative parlamentsledamoten för Downpatrick, John Mulholland. Familjen Mulholland var involverade i bomulls- och linneindustrin i Ulster i norra Irland. Den 1:e baronens son, den 2:e baronen, företrädde Londonderry North i brittiska underhuset som konservativ. Hans sonson, den 4:e baronen, var medlem av Northern Ireland Assembly för allianspartiet. Han efterträddes av sin kusin, den 5:e baronen, som redan hade efterträtt sin far som 2:e baroneten av Ballyscullion (se nedan). Från och med 2010 innehas titlarna av 5:e baronens son, den 6:e baronen, som efterträdde 1997.

Mulholland Baronetcy av Ballyscullion Park i grevskapet Londonderry, skapades i det brittiska baronskapet 1945 för Henry Mulholland. Han var den tredje sonen till 2:e baronen Dunleath och som framför allt tjänstgjort talman som i nordirländska underhuset. Han efterträddes av sin son, den ovan nämnda 2:e baroneten, som år 1993 efterträdde sin kusin som 5:e baronen Dunleath.

Baronerna Dunleath (1892)[redigera | redigera wikitext]

Mulholland Baronets av Ballyscullion (1945)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Kidd (red.), Charles; Williamson, David (red.) (1990) (på engelska). Debrett's Peerage and Baronetage (1990 års upplaga). New York: St Martin's Press 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]