Barretina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Barretina
Barretina2.jpg

Katalanska män iförda barretinor.


En barretina (plural: barretines – diminutiv av barret, hatt[1]) är en huvudbonad som traditionellt burits av män i delar av den kristna delen av Medelhavsområdet. Detta inkluderar Katalonien, Valenciaregionen, Balearerna, Provence, Korsika, Sicilien, Sardinien, sydliga delar av Apenninska halvön samt delar av Balkanhalvön och Portugal.

I Katalonien och på Ibiza bars barretinan av män fram till 1800-talet, särskilt ute på landsbygden. Den utformades som en påse, vävd av ull, vanligen i rött eller ibland lila.

Numera tillhör barretinan inte längre den allmänna klädseln, men den har fortsatt som huvudbonad vid traditionella dansuppvisningar och som en symbol för katalansk identitet. Under 1900-talet har bland annat konstnären Salvador Dalí ibland synts bärande en barretina.[2]

Några katalanska figurer ur folklore bär också barretina. Detta inkluderar den katalanska julfiguren caganer, julstocken tió, de fiktiva gestalterna Patufet och iCu-Cut![3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 11 december 2017.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”barret | enciclopèdia.cat” (på katalanska). www.enciclopedia.cat. https://www.enciclopedia.cat/EC-BI-ca-en-ad-01708202.xml. Läst 19 november 2018. 
  2. ^ Salvador Dalí amb barretina
  3. ^ Lluís Solà i Dachs, «Cu-cut! Setmanari de gresca ab ninots (1902-1912)». Ed. Bruguera. Barcelona, 1967