Baruch Goldstein

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Baruch Goldstein
Goldsteins grav.
Född9 december 1956
Brooklyn, New York, USA
Död25 februari 1994 (37 år gammal)
Hebron, Västbanken

Baruch Goldstein, född 9 el. 12 december 1956 i Brooklyn, New York, USA, död 25 februari 1994 i Hebron, Västbanken, var en amerikansk-israelisk läkare, terrorist och bosättare som sköt ihjäl 29 och skadade ett hundratal palestinier vid Ibrahimimoskén i Hebron på Västbanken. Dådet skedde under den judiska högtiden Purim och kom att kallas massakern i Hebron.

Goldstein, som växte upp i New York, omfattade tidigt sionistiska tankar men drog sig till en extrem högerfalang därav, kopplat till den så kallade Jewish Defence League (JDL) under rabbinen Meir Kahane. Flera medlemmar av hans familj hade mördats i det så kallade Hebronupproret 1929. I israelisk media har det rapporterats att han som militärläkare genomgående vägrat att behandla icke-judar, även de som tjänstgjorde i Israels försvarsmakt. Detta har dock bestridits av kollegor och överordnade som vittnade inför Shamgar-kommissionen. Uppgifter förekommer även på att han vid ett tillfälle behandlat en arabisk militant.

Goldsteins gravplats är numera ett pilgrimsmål för judar på den yttersta högerkanten som firar massakern i Hebron. En inskription på graven lyder:

Till den heliga Baruch Goldstein, som gav sitt liv för det judiska folket, Toran och nationen Israel
– Källa: BBC