Baseboll i Japan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ballong som efterliknar en baseboll med Nippon Professional Baseballs (NPB) logotyp.

Baseboll (japanska: 野球?, yakyū ) är en mycket populär sport i Japan och ses av många som landets nationalsport. Till skillnad från många andra sporter som exempelvis fotboll (japanska: サッカー?, sakkā ) har baseboll ett lokaliserat namn, vilket bokstavligen betyder "fältboll". Ordet läses med kinesiskt uttal i kontrast mot inhemskt uttal.

Den moderna japanska basebollen är snarlik den nordamerikanska, främst i professionella sammanhang. Reglerna i Nippon Professional Baseball (NPB) skiljer sig dock något från den nordamerikanska motsvarigheten Major League Baseball (MLB).

Egenskaper och skillnader hos japansk baseboll[redigera | redigera wikitext]

Den japanska basebollen skiljer sig mest på professionell nivå i jämförelse med MLB, då det gäller utrustning, storlek på spelplan och spelregler. Mycket av skillnaderna hos japansk baseboll respektive nordamerikansk baseboll ligger i värderingar. Exempelvis är toleransen för kritik mot domare mycket högre i Japan, då under MLB säsongen 2019 det skedde 103 utvisningar[1] men i NPB endast ett fåtal under säsongen 2018.

Innan 2009 använde man sig av ett annorlunda system än omvärlden gällande hur man räknade strikes och balls. I stället för att använda sig av det system som används i MLB, det vill säga att man räknar upp antal balls före antal strikes, så gjorde man tvärtom. Exempelvis: "Kotaro Kiyomiya ligger under i räkningen med två strikes och tre balls."

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

En officiell baseboll i NPB tillverkad av Mizuno för säsongen 2013.

I Japan används hårdbollar från och med gymnasiet och framåt, i kontrast med USA där hårdbollar införs först under National Collegiate Athletic Association (NCAA) och diverse college-baseboll. Däremot är användandet av en hårdboll i gymnasiet omdebatterat då det sägs öka risken för skador hos pitchers. Professionell japansk baseboll använder sig av en hårdboll som har lägre elasticitet i jämförelse med Wilsons matchboll som används i MLB. Bollen tillverkas av Mizuno sedan 2011 då man införde regler inom NPB för en standardiserad boll. Innan detta regelverk bytte klubbar bollar beroende på väder, motstånd och årstid till sin fördel. Bollen var även mindre, men dess storlek varierade från klubb till klubb. Bollarna sägs ha haft ungefär två till fyra centimeter mindre omkrets än MLB:s matchboll.

Denna standardiserade boll sägs gynna pitchers då det är lättare att böja dess bollbana under kast, men även för att bollen inte flyger lika spänstigt av slagträt. Motivationen till ändringen var även för att vänja japanska spelare med den i resten av världen standardiserade bollen inför internationella mästerskap. Den japanska Mizuno-bollen har även tjockare sömmar och upplevs som hårdare än sin nordamerikanska motsvarighet.

Kulturella skillnader[redigera | redigera wikitext]

Det finns många kulturella skillnader mellan den japanska basebollen och omvärldens baseboll, specifikt gällande läktarkultur men även hur tv-sändningar är upplagda.

Schemalagda tv-sändningar går alltid före direktsända basebollmatcher, oberoende av hur viktig eller intressant matchen är. Alltså, om en match skulle ta längre tid än väntat, så kommer den schemalagda sändningen att visas och matchen visas inte längre. Detta gör att radiosändningar fortfarande är relevanta då det kan vara det enda alternativet om man vill ta del av matchen. Däremot kan en match inte pågå mer än 12 innings, vilket gör Japan till en av de enda länderna i världen där en basebollmatch kan sluta lika.

Spelstil[redigera | redigera wikitext]

Stereotypen gällande japansk baseboll är oftast att man spelar en poäng i taget. Med det menas att man ofta använder sig av bunts för att flytta upp spelare på baserna för att sedan genom pop-ups eller singles göra enkla poäng. Sacrifice bunt (japanska: 送りバント?, okuri banto ) blev som populärast under slutet av 1970-talet då den dåvarande tränaren för Yomiuri Giants i NPB Tetsuharu Kawakami flitigt använde sig av dem[2]. Filosofin bakom japansk baseboll är lik wabi-sabi och bushidō, då det att det alltid finns plats för förbättring och att man alltid gör vad som anses bäst för laget[3]. Repetition och hård träning gällande fundamentala spelprinciper är vanligt även hos proffsklubbar[4].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]