Basil Spence

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katedralen i Coventry.

Sir Basil Urwin Spence, född 13 augusti 1907 och död 19 november 1976, var en skotsk arkitekt. Han föddes i Bombay i Indien i en utvandrad skotsk familj, men sändes till Storbritannien för att få utbildning. Sin arkitektexamen fick han från The Bartlett i London och hade innan det en konstexamen från universitetet i Edinburgh.

Därefter började han arbeta som assisterande arkitekt i London och fick även, på grund av sin bakgrund, uppdraget att rita en byggnad i New Delhi. Under Andra världskriget avstannade karriären något, eftersom Spence tvingades att rycka in.

Efter kriget hade en stor del av Storbritanniens byggnadsbestånd förstörts eller skadats och det fanns ett stort behov av arkitekter. I samband med detta tog Basil Spences karriär fart på allvar. Ett av hans första och mest omfattande projekt var återuppbyggandet av katedralen i Coventry, som var totalförstörd. Arbetet med detta pågick mellan 1950 och 1962 och innebar delvis en helt ny modern kyrka bredvid den gamla, vars ruin bevarades och blev en del av en park. Detta uppmärksammades både i och utanför Storbritannien och Spence adlades till och med 1960 för sin insats. Därefter fick han ett flertal uppdrag av den brittiska staten, exempelvis brittiska ambassaden i Rom, liksom ett större projektet om ett nytt parlamentNya Zeeland.

Basil Spences arkitektur präglas av den sena modernismens skulpturala former och höga detaljeringsgrad, liksom av brutalismens rika användning av exponerade betongstrukturer. Mellan 1961 och 1968 var han professor i arkitektur vid Royal Academy of Arts i London. Spence avled 1976 i Eye, Suffolk.

Se även[redigera | redigera wikitext]