Basilica di Santa Maria della Salute

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Basilica di Santa Maria della Salute
Kyrka
Basilica di Santa Maria della Salute
Basilica di Santa Maria della Salute
Land Italien Italien
Ort Venedig
Trossamfund Romersk-katolska kyrkan
Stift Venedig
GeoNames 7910703
Altaret i Santa Maria della Salute
Altaret i Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute, "Hälsans Sankta Marias Basilika", är byggd i barockstil med en oktogonal grundplan och en stor kupol. Arkitekten var Baldassarre Longhena.

Venedig drabbades år 1630 av en pestepidemi. Stadens senat beslöt då, den 22 oktober 1630, att bygga basilikan till jungfru Marias ära i hopp om att epidemin skulle få ett slut. Samtidigt beslutades att senaten skulle besöka kyrkan en gång om året för en tacksägelsegudstjänst.

Epidemin var över 1631 och hade då tagit en tredjedel av stadens invånare, 47 000 människor. Byggnationen av basilikan började samma år i stadsdelen Dorsoduro och pågick till 1687[1], och än idag, varje 21 november, firar staden Festa della Madonna della Salute med en tacksägelsegudstjänst i basilikan.


På altaret står den flamländske konstnären Josse de Cortes, (Giusto Le Court), skulptur Jungfrun med barnet, och på höger sida om Jungfrun står en skulptur av en ung ädel dam, (Staden Venedig), och på vänster sida en skulptur av en gammal kvinna, (Pesten), bortjagad av en ängel.

I kyrkan finns också Tintorettos målning Bröllopet i Kana (1561) och takmålningen David och Goliat av Titian.

Platsen där basilikan ligger, Punta della Dogana, når man med vaporetto. Hållplatsen heter Salute.

Katarina kyrka i Stockholm är inspirerad av Santa Maria della Salute.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”sacred destinations”. http://www.sacred-destinations.com/italy/venice-santa-maria-della-salute. Läst 10 december 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]