Slaget vid Bosworth Field

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Battle of Bosworth Field)
Slaget vid Bosworth Field
Del av Rosornas krig

Slaget vid Bosworth Field, som avbildas av Philip James de Loutherbourg (1740-1812).
Ägde rum 22 augusti 1485
Plats Nära Ambion Hill, söder om Market Bosworth, Leicestershire, England
Stridande
Huset York Huset Lancaster Familjen Stanley
Befälhavare och ledare
Rikard III av England  Henrik Tudor, earl av Richmond Thomas Stanley, 2:a baron Stanley
Styrka
10 000 5 000 6 000
Förluster
1 000 100 Okänt

Slaget vid Bosworth Field, eller slaget vid Bosworth, var ett betydelsefullt slag under Rosornas krig och utkämpades den 22 augusti 1485 mellan den yorkiske kungen Rikard III, den siste i Plantagenetdynastin, och den lancastriske Henrik Tudor, earl av Richmond. Det slutade med förlust och död för Rikard III, och Tudordynastin grundades.[1] Historiskt sett har slaget räknats som slutet på Rosornas krig, även om några slag följde under de följande år som yorkiska pretendenter utan framgång försökte vinna kronan.[2]

Två myter[redigera | redigera wikitext]

  • Rikards krona föll av hans huvud då han dog och fastnade på en buske. Henrik fann den och satte den på sig (eller Stanley fann den och gav den till honom.)
  • Då Rikard dog skrek han "En häst! En häst! Mitt kungarike för en häst!"

Båda är möjliga men otroliga. De nämns bara i Shakespeares pjäser, skrivna mer än hundra år senare. Ingen annan källa nämner detta. Att Henrik skulle ha hittat kronan vore omöjligt, eftersom han inte ens deltog i striden (utan såg på en bit bort). Stanley kan ha funnit kronan, men trupper som segrat plundrade slagfältet och de hade troligtvis funnit den först och om de gjorde det, skulle de troligtvis behållit den själva.

Referenser[redigera | redigera wikitext]