Hoppa till innehållet

Baule

Från Wikipedia
Baule
Traditionell mask tillverkad av baulefolket.
Antal sammanlagt
2 miljoner
Regioner med betydande antal
Elfenbenskusten Elfenbenskusten
Ghana Ghana
Språk

Akan (språk)

Besläktade folkgrupper

Baule, baulé, baoule eller baoulé är en akantalande folkgrupp i Elfenbenskusten och Ghana i Västafrika. Gruppen består av omkring 2 miljoner människor,[1] och deras område angränsar till senufo-, malinke-, guro- och ashantifolkens.

Baulefolket emigrerade från Ghanaashantifolket tog makten där och deras drottning Aura Poku ledde dem till deras nuvarande område i dagens Elfenbenskusten för omkring 300 år sedan. Denna utvandring har haft en central plats i baules muntliga traditioner och dagens baulekungar, Aura Pokus manliga ättlingar, residerar fortfarande i det palats som hon en gång grundade.

Se även: Afrikansk konst

Baulefolket skapar traditionell konst i flera olika tekniker och utmärker sig med sina träskulpturer. De gjuter även konstföremål i mässing och guld i en stil som ligger nära deras grannar senufo och guro.

Baulefolkets traditionella huvudnäring är jordbruk.[1] Basgrödor är jams och majs. I deras område finns flera grödor som importerades från Amerika som en del av slavhandeln: majs, kassava, peppar, jordnöt, tomat, squash och batat (sötpotatis). En viktig inkomstkälla är deras kaffe- och kakaoplantager[1] som drivs med hjälp av importerad arbetskraft från framför allt Burkina Faso. Baule bedriver också boskapsskötsel och håller får, getter, höns och hundar. En central plats i baules ekonomi har de marknader som äger rum med fyra dagars mellanrum där inhemska såväl som importerade produkter säljs av i första hand kvinnor.

Baulefolket styrs av kungar som en starkt centraliserad, matrilinjär monarki. Under kungen finns ett hierarkiskt system med lokala företrädare och rådgivare. Det viktigaste masksällskapet heter Goli.

Baules religiösa system inkluderar både förfaderskult och olika naturgudar. Naturandar och deras makar är populära motiv i skulpturen.

  1. ^ [a b c] ”baulé”. Store norske leksikon. http://snl.no/baul%C3%A9. Läst 16 april 2011. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]