Baule

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Baule (olika betydelser).
Traditionell mask tillverkad av baulefolket.

Baule, baulé, baoule eller baoulé är en akantalande folkgrupp i Elfenbenskusten och Ghana i Västafrika. Gruppen består av omkring 2 miljoner människor,[1] och deras område angränsar till senufo-, malinke-, guro- och ashantifolkens.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Baulefolket emigrerade från Ghanaashantifolket tog makten där och deras drottning Aura Poku ledde dem till deras nuvarande område i dagens Elfenbenskusten för omkring 300 år sedan. Denna utvandring har haft en central plats i baules muntliga traditioner och dagens baulekungar, Aura Pokus manliga ättlingar, residerar fortfarande i det palats som hon en gång grundade.

Konst[redigera | redigera wikitext]

Se även: Afrikansk konst

Baulefolket skapar traditionell konst i flera olika tekniker och utmärker sig med sina träskulpturer. De gjuter även konstföremål i mässing och guld i en stil som ligger nära deras grannar senufo och guro.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Baulefolkets traditionella huvudnäring är jordbruk.[1] Basgrödor är jams och majs. I deras område finns flera grödor som importerades från Amerika som en del av slavhandeln: majs, kassava, peppar, jordnöt, tomat, squash och batat (sötpotatis). En viktig inkomstkälla är deras kaffe- och kakaoplantager[1] som drivs med hjälp av importerad arbetskraft från framför allt Burkina Faso. Baule bedriver också boskapsskötsel och håller får, getter, höns och hundar. En central plats i baules ekonomi har de marknader som äger rum med fyra dagars mellanrum där inhemska såväl som importerade produkter säljs av i första hand kvinnor.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Baulefolket styrs av kungar som en starkt centraliserad, matrilinjär monarki. Under kungen finns ett hierarkiskt system med lokala företrädare och rådgivare. Det viktigaste masksällskapet heter Goli.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Baules religiösa system inkluderar både förfaderskult och olika naturgudar. Naturandar och deras makar är populära motiv i skulpturen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ [a b c] ”baulé”. Store norske leksikon. http://snl.no/baul%C3%A9. Läst 16 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]