Bauska slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bauska slott
Bauska slott, 2015

Bauska slott (lettiska: Bauskas pils) är ett byggnadskomplex bestående av ruiner av en tidigare borg och ett senare uppfört slott i utkanten av staden Bauska i Lettland.

Slottet, vars rester nyligen har restaurerats, står på den smala halvön vid sammanflödet av floderna Mūsa och Mēmele, där de bildar floden Lielupe. Förr i tiden var backen platsen för en gammal semgallisk fästning. De första stenbyggnaderna uppfördes mellan 1443 och 1456 av Tyska ordens livländska gren, och byggandet fortsatte fram till slutet av 1500-talet. Den gamla delen av slottet bestod av ett stort utkikstorn med en 3½ meter tjock mur, ett fängelse under tornet, en garnison, och en vindbrygga vid portarna. Efter Tyska ordens sammanbrott i detta område 1562, blev borgen uppehållsplats för hertigarna av Kurland, för vilka det intilliggande slottet byggdes på 1600-talet. 1702, under stora nordiska kriget, sprängdes både borgen och slottet i luften.

Bara ruinerna återstår av sätet för den livländska orden. Slottet är dock helt restaurerat och kan besökas dagligen på sommarmånaderna. Besökande kan utforska slottet, besöka museet, äta i kaféet, och bestiga borgens kärntorn, som har en omfattande panoramautsikt över den omkringliggande staden och det omkringliggande landskapet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Krahe, Friedrich-Wilhelm (2000) (på tyska). Burgen des deutschen Mittelalters. Grundriss-Lexikon. Flechsig. sid. 693 ISBN 3881893601 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]