Beachhandboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Beachhandboll
Match på Åhus Beachhandboll Festival 2006.
Först utövad 2002 (Internationella regler fastställs)
Egenskaper
Könsmixad Ja, separata tävlingar
Utrustning Boll
Spelplats Utomhus

Beachhandboll eller sandboll är en variant av handboll som förutom att den spelas i sand även har något annorlunda regler. Det kan dock förekomma skillnader av dessa regler i olika turneringar. 2002 bestämdes det om gemensamma internationella regler för beachhandboll.

Regler för beachhandboll (urval)[redigera | redigera wikitext]

Spelplanen[redigera | redigera wikitext]

Beachhandboll

Spelplanen är en rektangel, 27m lång och 12m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 40cm tjockt lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3m. Målen ska vara 3m breda och 2m höga.

Speltid[redigera | redigera wikitext]

Matchen består av två halvlekar som håller på i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden goal". Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

Laget[redigera | redigera wikitext]

Ett lag kan i princip bestå av upp till 8 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1 målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]