Beijers park

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Beijers park är en park belägen i stadsdelen Kirseberg i östra Malmö. Parken är 12 hektar stor och har en cirkulär väg, klippta gräsytor, en damm där ankor och andra fågelarter håller till, en kulle, ett kafé, en lekplats, ett miljöhus som bland annat Malmö Naturskola och Malmös förskolor utnyttjar sina verksamheter, samt ett utegym.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Parken anlades 1885 av grosshandlarna Gottfried och Lorens Beijer och 1901 övertogs parken av staden, och 1904 öppnades den för allmänheten. År 1908 fastställdes namnet Beijers plantering, vilket ändrades 1936 till det nuvarande. Den anlades ursprungligen på ett flygsandsfält med naturliga kullar. Numera består den av högstammiga bokbestånd, en slåtteräng, damm och generösa gräsytor.

Romer ifrån Rumänien bosatte sig år 2016 i parken efter rivningen av de tidigare lägren i Norra Sorgenfri och Pildammsparken. Polisen misslyckades med att upprätthålla förordningen om parkeringsförbudet nattetid.[1]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Efter rivningen av Sorgenfrilägret: 161 klagomål på olovliga boenden”. Sydsvenskan. 5 november 2016. http://www.sydsvenskan.se/2016-11-05/efter-rivningen-av-sorgenfrilagret. Läst 5 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]