Belägringen av Veracruz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Belägringen av Veracruz
Del av mexikanska kriget
Battle of Veracruz.jpg
Scotts belägringsvapen fanns på plats på marken utanför staden.
Ägde rum 9–29 mars 1847
Plats Veracruz, Veracruz
Resultat Amerikansk seger
Stridande
USA USA Mexiko Mexiko
Befälhavare/ledare
USA Winfield Scott
David Conner
Matthew C. Perry
Mexiko Juan Esteban Morales  (tillfångatagen)
Styrka
12 000 3 360
Förluster
13 döda
55 sårade
~350 döda
~50 sårade
~400 döda civila

Belägringen av Veracruz var ett slag under mexikanska kriget. Veracruz skyddades av Fort San Juan de Ulúa som hade 135 kanoner och staden var omgiven av en stadsmur som var 4,5 m hög.

Belägringen[redigera | redigera wikitext]

Den 9 mars, i skydd av natten, satte Winfield Scott i land sin invasionsarmé och började belägra staden. Tre dagar senare, efter små strider med mexikanskt kavalleri, hade man omringat staden med en 12 km lång amerikansk front, från Callado i söder till Vergana i norr. Mexikanarna svarade med att föra gerillakrig och genomförde små attacker mot viktiga mål under nätterna.

General Matthew C. Perry kom med USS Mississippi för hjälpa David Conner och ta över befälet till sjöss den 21 mars. Scott satte upp artilleri i närheten av stadsmuren. Det leddes av kapten Robert E. Lee. Det mexikanska fortet började beskjuta amerikanska artilleriet och eldstrid bröt ut.

Den 24 mars fångade amerikanerna en budbärare som berättade att Antonio López de Santa Anna hade lämnat Mexico City med en armé. Detta oroade Scott som genast började beskjuta staden och fortet. Dagen efter, den 25 mars, började mexikanarna förhandla om kapitulation. Den 29:e kapitulerar man officiellt.

Se även[redigera | redigera wikitext]