Beloiannisz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Biblioteket i Beloiannisz
Den grekisk-ortodoxa kyrkan i Beloiannisz

Beloiannisz (grekiska: Μπελογιάννης) är ett samhälle i Fejér i Ungern. Beloiannisz ligger i Adonyi kommun och har en area på 4,54 km². År 2001 hade Beloiannisz totalt 1 207 invånare.

Samhället grundades av grekiska kommunister och antifascister som tvingades fly från Grekland efter den monarkistiska sidans seger i det grekiska inbördeskriget. Samhället fick sitt namn av Nikos Belogiannis, en grekisk kommunist som avrättades för sin motståndskamp 1952 (Beloiannisz är den ungerska stavningen av namnet).

Geografisk placering[redigera | redigera wikitext]

Beloiannisz ligger nära Iváncsas järnvägsstation på järnvägslinjen mellan Budapest och Pusztaszabolcs. Det finns en kilometerlång asfalterad väg till samhället från vägen mellan Iváncsa och Besnyő. Flera bussar som kopplar samman Besnyő och Dunaújváros stannar i Beloiannisz, men järnvägen är den viktigaste transportlänken.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Samhället är en av de yngsta i länet, designen och konstruktionen påbörjades den 6 maj 1950. Beloiannisz byggdes av volontärer och på kort tid var 418 hus, en skola, ett dagis, ett bibliotek, en samhällshall, vårdcentral och centrum byggt. Den 3 april 1952 tog samhället namnet efter den grekiska kommunisten Nikos Belogiannis. Under den tiden hade samhället 1 850 invånare.

År 1954 återvände många greker till Grekland, men många av dem, speciellt de yngre, stannade kvar i Ungern. Idag arbetar majoriteten av invånarna i städerna Százhalombatta och Dunaújváros. Flera av de unga behåller sin grekiska identitet. År 2001 vid folkräkningen sa sig 23,4% av befolkningen att de var greker, 81,4% kallade sig själva för ungrare, 0,3% var rumäner och 15,9% ville inte svara.

Den grekisk-ortodoxa kyrkan i samhället byggdes år 1996.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia