Belváros (Miskolc)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Centrumhallen i Miskolc

Belváros eller Centrum är Miskolc centrum samt den historiska delen av staden Miskolc i Ungern. Större delar av staden var antingen egna städer eller orter tidigare, eller så byggdes de senare.

Många av de karakteristiska byggnaderna i Miskolc finns i detta område, även om de mest kända Diósgyőrslottet och Grottbadet ligger utanför.

Széchenyigatan[redigera | redigera wikitext]

En vägkorsning i Miskolc

Den mest betydelsefulla gatan i staden är István Széchenyigatan, som ligger i anslutning till Bajcsy-Zsilinszkygatan som leder till Tiszais järnvägsstation. Széchenyigatan löper genom hela stadens centrum från öst till väst. Delen av vägen mellan köpcentrumet Szinvapark och Stadshallsplatsen blev en gågata under det tidiga 1980-talet, den enda trafik som finns idag är spårvagnstrafiken. Denna del kallas för huvudgatan. De flesta hus på båda sidorna är från det sena 1800-talet och byggda efter den stora översvämningen år 1878 som förstörde större 1delar av Belváros.

Betydelsefulla byggnader:

Centrumhallen och St. Stephenplatsen[redigera | redigera wikitext]

St. Stephenstatyn

Stadshallstorget finns norr om Széchenyigatan, vid dess östra ände. Även stadshallen (byggd i romansk stil) och den neoklassiska provinshallen finns här, tillsammans med en inte alls så vacker Széchenyistaty.

St. Stephenplatsen ligger mittemot stadshallen.

Elizabethplatsen[redigera | redigera wikitext]

Elizabethplatsen (Erzsébet tér) ligger söder om Széchenyigatan. Söder om den ligger Avaskullen med den Gotisk protestantiska kyrkan. Kyrkan är den äldsta byggnaden i Miskolcs egentliga stad (1400-talet). Karusellen från klocktornet bredvid kyrkan kan höras även inne i stadshallstorget.

Elizabethbadet, den första Kossuthstatyn i landet och en fontän finns på detta torg. Den äldsta byggnaden vid Ottó Hermanmuseet ligger inte långt härifrån. I museet finns en samling från hans liv.

Deáktorget[redigera | redigera wikitext]

Skogsvetenskapskontoret

Deaktorget ligger norr om Széchenyigatan och nordväst om Hjältetorget. Dess mest kända byggnader är det nyligen renoverade skogsvetenskapskontoret, Gyula Feledygalleriet, en staty av József Lévay och en grekisk-ortodox kyrka byggd mellan 1785 och 1806. Kyrkan har den största ikonsamlingen i Centraleuropa samt innehar det största grekisk-ortodoxa museet i landet.

Hjälteplatsen[redigera | redigera wikitext]

Hjältestorget

Hjälteplatsen eller Hjältetorget (Hősök tere) ligger norr om Széchenyigatan och Villanyrendőr. Där finns ett monument tillägnat hjältarna under Ungernrevolten (före slutet av socialistskedet i Sovjetunionen). Torget gränsar till 1800-tals- och tidiga 1900-talsbyggnader; den barocka Minoritekyrkan och Ferenc Földesgymnasiet i norr, Postpalatset i öst och Miskolcs synagoga i söder (även om ingången ligger vid Kazinczygatan mot Széchenyi) och Gergely Berzeviczygymnasiet i väster.

Mindszenttorget[redigera | redigera wikitext]

Mindszenttoget eller Allahelgonatorget omges av tre stora byggnader: Mindzentkyrkan, det internationella handelscentrumet (användes som kommunistiska partiets högkvarter före 1990) och nationella hälsoförsäkringsbolaget. Kyrkan är byggd i barockstil och för flera århundraden sedan användes kyrkan av en liten by kallad Mindzent (Alla helgon) vilken har blivit en del av Miskolc. Det finns även en barockstaty vid platsen.

Búza tér[redigera | redigera wikitext]

Búza tér eller Vetetorget är en av huvudtrafikknutarna i staden. Här finns stadens största busstation, och de flesta busslinjer utgår från eller har sin slutdestination här. Den största marknadsplatsen i Miskolc finns även här.

Népkert[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Népkert

Népkert eller Folkträdgården är den största allmänna trädgården i stadens centrum. Här finns bland annat restaurangen Népkerti Vigadó, statyparken och den första Drottning Elisabethstatyn i landet. Stadens sporthall och provinsbiblioteket ligger strax bredvid Népkert. På den andra sidan av vägen som är den västra gränsen till Népkert finns två viktiga byggnader: Kóshuset och huvudbyggnaden för Ottó Hermanmuseet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia