Bengali (land)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om det fiktiva landet, för språket se bengali.

Bengali är ett fiktivt land i serierna om Fantomen. Bengali, som är Fantomens hemland, är en före detta brittisk koloni. Den placeras oftast på Afrikas östkust, men innehåller även tydliga asiatiska influenser (tigrar, maharadjor, asiatiska pirater med mera). Seriens skapare Lee Falk berättade i intervjuer att han helst såg Bengali som en ö någonstans mellan Afrika och Asien. Detaljer om landet har vidareutvecklats i äventyr av både Falk och Team Fantomen.

Bengali/Bangalla[redigera | redigera wikitext]

Landet bytte på engelska namn till Bangalla i början av 1970-talet, troligen för att namnet inte skulle förväxlas med den indiska regionen Bengalen. Landets huvudstad bytte samtidigt namn från Morristown till Mawitaan. I den svenska Fantomen-tidningen har man dock valt att behålla de ursprungliga namnen. De nya namnen syns dock i de svenska dagstidningar som publicerar serien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudstaden kallades Moribar på den förste Fantomens tid och bytte sedan till Morristown någon gång efter 1831 när landet var en brittisk koloni. Landet tycks ha varit koloni tidigt på 1800-talet och kan således ha blivit det någon gång efter att Nyapurah föll sönder efter kejsar Joonkars död 1710. Landet styrdes sedan av en brittisk guvernör fram till dess att det blev självständigt under 1900-talet. Den demokratiska republiken Bengali bildades på fredlig väg, men strax efter det första presidentvalet utbröt ett inbördeskrig. Den demokratiskt valde presidenten Lamanda Luaga störtades av general Bababu som hade kontroll över militären, men hans kupp stoppades av Fantomen. Sedan dess har president Luaga varit utsatt för ett flertal kuppförsök samt förlorat makten i val mot Kigali Lubanga, men har ofta kunnat förlita sig på hjälp från sin nära vän Fantomen. För närvarande har Luaga avgått och vicepresidenten har mördats.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

I Bengali finns djungel, bergsområden och savann och omfattar miljöer som De Djupa Skogarna med Dödskallegrottan. Övriga stora städer i Bengali utöver huvudstaden Morristown är Bengalitown, Sanloi och Spyglass. Dessa ligger vid kusten, och inlandet befolkas främst av stammar i mer eller mindre stora byar som till exempel Wambesi, Mori, Llongo och de fruktade pygmeérna: Bandarerna. De största och mest kända stammarna är Wambesi, Llongo, Mori och Bandarerna. Bengali gränsar till länderna Farilana (även känt som Ivory-Lana) och Rhodia, samt ett flertal mer eller mindre självständiga bergsfurstendömen. Mest känt av dessa är Baronkhan där Fantomens adoptivson Rex är furste. Många av Bengalis grannländer är diktaturer, däribland Rhodia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 2 mars 2007, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Bengali