Bengt Stensson (Natt och Dag)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bengt Stensson (Natt och Dag)
Titlar
Tidsperiod 1397
Utnämnd av Erik XIV
Tidsperiod 1410
Tidsperiod 1413
Tidsperiod 1436
Utnämnd av Kung Erik av Pommern
Personfakta
Död 1450 eller 1451
Släkt
Frälse- eller adelsätt Natt och Dag
Sätesgård Göksholm
Far Sten Bosson (Natt och Dag)
Mor Ingeborg Karlsdotter
Familj
Make/maka 1.Kristina Magnusdotter
2. Anna Magnusdotter
Barn 1. Brita
1. Magnus

Adelsätten Natt och Dags vapensköld.

Bengt Stensson (Natt och Dag), död 1450 eller 1451, var en svensk riddare, riksråd och lagman i Närkes lagsaga. Han var son till Sten Bosson (Natt och Dag) och Ingeborg Karlsdotter och far till Magnus Bengtsson (Natt och Dag).

Bengt Stensson blev riddare 1397, lagman i Närke 1410 och riksråd 1413.[1] Han var en av Erik av Pommerns betrodda män i Sverige och ombesörjde kungens privata affärer men anslöt sig trots detta till upproret år 1434.

Som riksråd ingick Bengt Stensson i den grupp som avsade sig sin tro och huld till kung Erik av Pommern, och i egenskap av riksråd undertecknade han rådets brev till Tyska orden den 9 juni 1435.

Tillsammans med biskoparna Knut och Tomas, riddarna Nils Gustafsson (Rossviksätten), Gotskalk Bengtsson (Ulf) och Nils Erengislesson, väpnarna Karl Ormsson (Gumsehuvud), Nils Jönsson, Karl Gädda, Matts Ödgislesson Lillie och Johan Karlsson (Färla) var Bengt Stensson ett av de svenska riksråd som år 1434 undertecknade en misstroendeklaration mot kung Erik där riksråden avsade sig sin tro och huld till kungen och förklarade honom för rikets fiende.[2]

Han kom dock snart i motsättning till de folkliga upprorsledarna och anses ha legat bakom sonen Måns mord på Engelbrekt Engelbrektsson. Under senare delen av sitt liv tillhörde han Karl Knutssons motståndare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 19. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 797 
  2. ^ Bengt Stensson (Natt och Dag) i Svenskt biografiskt lexikon

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]