Bergün

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bergün/Bravuogn)
Hoppa till: navigering, sök
För kretsen med samma namn, se Bergün (krets).
Bergün
tyskaGemeinde Bergün/Bravuogn
Kommun
Hus i Bergün med väggskrift på puter
Hus i Bergün med väggskrift på puter
Bergün Bravuogn wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Mittelbünden
Distrikt Albula
Krets Bergün
Yta 145,64 km²[1]
Folkmängd 455 (2013-12-31)[1]
Befolkningstäthet 3,12 invånare/km²
Kommunkod 3521
GeoNames 2661556
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Bergün Bravuogn 2015.png

Bergün (tyska) eller Bravuogn (rätoromanska), officiellt Bergün/Bravuogn, är en kommun i distriktet Albula i den schweiziska kantonen Graubünden. Den omfattar övre delen av Albuladalen, och har två stationer på Albulabanan.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket är det rätoromanska idiomet surmiran, som här talas i en särskild dialekt kallad "bargunsegner", och har vissa inslag av puter (idiomet i den angränsande Oberengadin). Traditionellt har man dock i Bergün använt puter som skriftspråk:

Förr hade surmiran ingen egen fast skriftlig språknorm, så rätoromanerna i Albula använde sig mestadels av sursilvan i skrift - dock inte i Bergün och Filisur. Dessa kommuner var nämligen reformerta, till skillnad från sina katolska grannar, och upplevde därför en kulturell gemenskap med det likaledes reformerta Oberengadin och föredrog deras skriftspråk, som uppfattades som "reformert", till skillnad från det "katolska" sursilvan.

Surmiran fick sitt eget skriftspråk omkring sekelskiftet 1900, vilket antogs i de flesta skolor i distriktet, men Bergün bibehöll puter. Under 1900-talet började dock rätoromanskan trängas undan mer och mer på bekostnad av tyska, som efter 1950 är majoritetsspråk. 1983 hade två tredjedelar av befolkningen tyska som modersmål, och då infördes det som undervisningsspråk i skolan - dock med några veckotimmars undervisning i puter på lågstadiet. Vid senaste folkräkningen (2000) angav endast var tionde invånare rätoromanska som huvudspråk.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan i Bergün blev reformert i slutet av 1500-talet, men i modern tid har en betydande katolsk minoritet uppstått, som sedan 1958 har en egen kyrka.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS)