Bergenhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bergenhus

Bergenhus är en norsk fästning i den nordöstligaste delen av staden Bergen och kallades under medeltiden Holmen och sedermera rätt ofta Kommunen eller Kannikeberget.

Redan i början av 1100-talet anlades där en kungsgård, vars byggnader efter att ha blivit ombyggda av sten omkring 1200 omgavs av en ringmur, som tillsammans med Sverresborg (anlagt omkring 1185) i över 200 år utgjorde Bergens befästningar. Sverresborg förstördes mot slutet av 1400-talet av hanseaterna, men kungsgården begagnades fortfarande som fästning och residens för "befallningsmannen" över det betydliga område, som lydde under gården. Efter år 1500 började man allmänt kalla kungsgården Bergenhus. Den blev försedd med flera nya byggnader av bland andra Kristian II:s landshövding Jörgen Hansson Skriver (1514-1523). Omkring 1530 blev fästningen förstärkt; 1812 fullbordades den och fick sitt nuvarande utseende. Efter 1660 blev Sverresborg åter befäst, och samtidigt uppfördes fästet Frederiksborg på en höjd öster om Vågen. Dessutom anlades på olika tider mindre skansar utanför dessa verk. Bergenhus är nu endast garnisons- och depåplats, sedan man byggt fort som försvarar Bergen från sjösidan på längre avstånd från staden, vid Kvarven och Sandvigen. Dessa fort har det officiella namnet "Bergens befestninger".

De byggnadsverk från medeltiden som ännu finns kvar på Bergenhus är av stort historiskt och arkitektoniskt intresse. Det så kallade Rosenkrantztornet (oriktigt "Walkendorfs torn") är en medeltidskastal från 1240, som omkring 1560 blev något utvidgad och nu är fullständigt restaurerad. Håkonshallen (även Kongehallen), en praktfull salsbyggnad från ungefär samma tid, av samma slag som de bekanta engelska hallarna, är likaledes restaurerad.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Bergenhus.

Källor[redigera | redigera wikitext]