Hoppa till innehållet

Berkshiresvin

Från Wikipedia
Berkshiregris

Berkshire är en brittisk svinras, numera förekommande över hela världen.

Färgen är svart med vita tecken på trynet , fötterna och svansspetsen. Öronen är små och upprättstående. Kroppen är medelstor av utpräglad gödsvinstyp.

Berkshirgris är en brittisk grisras som har sitt ursprung i Thames Valley-distriktet (vissa påstår runt Wantage i Oxfordshire, men detta är oklart) omkring 1790. Detta gris var ursprungligen rödbrunt i färgen och hade svarta fläckar. Kroppen var lång och tjock, huvudet stort, öronen stora och hängande, lemmarna korta och benstammen och skelettet kraftfullt.

I början av 1800-talet korsades kinesiskt och östasiatiskt blod, vilket gjorde björkgrisarna mager och gav det ett lättare skelett med mindre huvud och öron, som förblev stående. I mitten av 1900-talet var rasen nästan utrotad. Sedan inleddes ett arbete för att korsa blodslinjer från Australien, Nya Zeeland och USA, vilket har gett resultat i efterhand.

Berkshir-grisen verkar nu ha övervägande svart färg, med en rödbrun färgton i underkroppen och bröstområdet och vit i ansiktet, svansspetsen och nedre benen. Köttet har fin struktur och en tydligt kraftfull smak. Färdigt gris är cirka 36-45 kg när det slaktas. Den slaktas således snabbt, men liten. Både suggor och muggar används som avelsgris vid avel för olika köttblandningar. Korset med vita grisar är vitt avkom, men det ärver birkgrisarnas motstånd mot kalla temperaturer och rasens enkla näringsbehov. Exporten av kött från rena björksvin sker också till exempel till länder i Fjärran Östern, där köttet regnar som en exotisk delikatess.

  • Carlquist, Gunnar, red (1939 (nyutgåva)). Svensk uppslagsbok. Bd 3. Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. sid. 752