Berliner FC Dynamo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Berliner FC Dynamo
BFC Dynamo - 2009.svg
(Klubblogo 2009-)
Grundinformation
Grundad15 januari 1966
Fullständigt namnBerliner Fussball Club Dynamo e. V.
Smeknamndie Hohenschönhausener
SerieRegionalliga Nordost
OrtTyskland Berlin, Tyskland
HemmaarenaFriedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark
(kapacitet: 19,708)
Nyckelpersoner
OrdförandeTyskland Norbert Uhlig
TränareTyskland Thomas Stratos
LagkaptenTyskland Björn Brunnemann
Matchställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ

Berliner Fussball-Club Dynamo eller BFC Dynamo, tysk fotbollsklubb, grundad 1966, tidigare en del av SC Dynamo Berlin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

BFC Dynamo var en av de mest framgångsrika klubbarna i DDR. I likhet med samtliga klubbar med namnet Dynamo, var BFC Dynamo fram till år 1989 en del av den landsomfattande idrottsorganisationen SV Dynamo.

Klubben grundades ursprungligen år 1954 som en fotbollssektion i sportklubben SC Dynamo Berlin. Klubben bildades genom att spelare i SG Dynamo Dresden beordrades till Berlin för att bilda ett framgångsrikt lag i huvudstaden under ett nytt namn. SC Dynamo Berlin hade vissa framgångar i slutet av 1950-talet och i början av 1960-talet, men år 1963 inleddes en kraftig nedgång och år 1967 relegerades klubben till andradivisionen, DDR-Liga.

Under 1960-talet genomfördes en omorganisering av fotbollen i DDR. Omorganiseringen innebar att fotbollssektioner separerades från sina föreningar för att bilda fotbollsklubbar. Som en del av omorganiseringen separerades fotbollssektionen från SC Dynamo Berlin och ombildades till fotbollsklubben BFC Dynamo. Även SG Dynamo Hohenschönhausen upplöstes och anslöts till BFC Dynamo. SG Dynamo Hohenschönhausen ombildades till andralag i BFC Dynamo.

SG Dynamo Hohenschönhausen grundades år 1952 under namnet SG Dynamo Berlin. Efter att SC Dynamo Berlin hade grundats år 1954 fanns två fotbollsklubbar i Berlin med namnet "Dynamo Berlin". SG Dynamo Berlin fick därför byta namn till SG Dynamo Berlin-Mitte. År 1957 slogs SG Dynamo Berlin-Mitte samman med reservlaget i SC Dynamo Berlin, SC Dynamo Berlin II, och bildade SG Dynamo Hohenschönhausen. SG Dynamo Hohenschönhausen bestod till största delen av unga talanger och före detta spelare i SC Dynamo Berlin. Trots att SG Dynamo Hohenschönhausen formellt sett var en självständig klubb, var klubben i praktiken en avdelning i SC Dynamo Berlin

BFC Dynamo grundades den 15 januari 1966. Till hedersordförande i klubben valdes Erich Mielke, ordförande i SV Dynamo och chef för Stasi.

Laget efter att ha besegrat titelförsvararna SG Dynamo Dresden på Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark och vunnit sitt första mästerskap den 26 september 1979.

DDR-regimens vilja att få fram ett storlag i huvudstaden Berlin innebar stora satsningar på laget och år 1979 inledde BFC Dynamo en period av dominans i DDR-Oberliga. Under denna period vann klubben tio raka mästerskap. Det förekommer än idag diskussioner om denna period och om hur BFC Dynamo ofta fick hjälp av domaren genom att märkliga domslut togs till förmån för laget. Många pekar på att klubben dominerade i ligan men aldrig lyckades i Europa. År 1986 slog BFC Dynamo ut de svenska mästarna Örgryte IS i Europacupen för mästarlag. Klubben lyckades aldrig, trots sin totala dominans under 1980-talet, locka till sig några större skaror supportrar.

Det var också tydligt hur klubben såg till att knyta framgångsrika spelare till sig på olika sätt. Flera av spelarna gick efter murens fall vidare till Bundesliga. För BFC Dynamo blev det helt andra tider efter 1990. Klubbens namn var intimt förknippat med den tidigare kommunistregimen och man försökte profilera om sig genom att anta det nya namnet FC Berlin. Spelare flydde klubben som snabbt sjönk genom divisionerna. Klubben tog senare tillbaka namnet "Dynamo".

Mellan år 2008 och år 2013 spelade BFC Dynamo i NOFV-Oberliga Nord, femtedivisionen. Under säsongen 2013-15 dominerade klubben NOFV-Oberliga Nord och kvalificerade sig för Regionalliga Nordost, fjärdedivisionen. I samband med uppflyttningen återvände klubben till arenan Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark, efter att under en längre period ha spelat på den mindre arenan tillhörande Sportforum Hochenschönhausen.

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]