Bernadette Devlin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bernadette Devlin 1986.

Bernadette Devlin McAliskey, född 23 april 1947 i Cookstown, County Tyrone, är en nordirländsk politiker.

Devlin växte upp i en katolsk arbetarfamilj med fem syskon. Som en 21-årig politiskt aktiv psykologistuderande blev hon invald i brittiska parlamentet 1969 och därmed den yngsta parlamentsledamoten på 200 år.[1] Hon representerade medborgarrättsrörelsen i Nordirland. Hon dömdes till 6 månaders fängelse under sin mandatperiod efter att ha deltagit i Slaget om Bogside där Devlin var en ledare över försvararna som skyddade fristaten Free Derry. När hon kom ut efter detta så sov hon en natt utanför Downing Street för att få tala med den brittiske premiärministern.

Hon var vittne till den blodiga söndagen 1972 och ville dagen efter berätta i parlamentet om vad hon sett men Reginald Maudling - den dåvarande inrikesministern och därmed den i regeringen som direkt var ansvarig för Nordirlandpolitiken - avbröt henne och menade att militären skjutit i självförsvar och att det inte fanns något mer att diskutera. Devlin slog då till Maudling och i en intervju efter beklagar hon att hon inte träffade honom bättre.[2]

Bernadette Devlin var inspirerad av den svarta medborgarrättsrörelsen i USA och förespråkade politiska metoder för att bekämpa ockupationsmakten. Devlin avgudades som en ikon och liknades vid Jeanne d'Arc.

I april 1974 förlorade hon sitt mandat och försvann ur offentligheten. Anledningen till att hon förlorade mandatet kan sökas till en politisk skandal som inträffade 1971 då hon födde en utomäktenskaplig dotter. Först två år senare gifte hon sig med barnets far, Michael McAliskey. Paret skaffade ytterligare en dotter.

I januari 1981 bröt sig tre män från Ulster Defence Association in i Devlins hem och sköt henne med nio skott och hennes man med fyra inför ögonen på deras barn. Devlin och hennes man fick allvarliga skador, bland annat i huvudet, men överlevde. Devlin övervägde att ställa upp till ett fyllnadsval i Fermanagh Tyrone efter detta men Sinn Féin-ledningen bad henne att inte göra det eftersom de skulle låta sin hungerstrejkare Bobby Sands ställa upp och Devlin valde då att inte ställa upp.

Devlin arbetar idag för de svaga i det lokala katolska samhället, till exempel med barnavårdsprojekt och boendefrågor.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

1969 - The price of my Soul

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.youtube.com/watch?v=Tk3dwBTqoIU
  2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=6gXOsHXMgfY&feature=related