Hoppa till innehållet

Bernhard av Lippe-Biesterfeld

Från Wikipedia
Prins Bernhard
Prins Bernhard 1976.
Gemål Juliana av Nederländerna
Barn Beatrix av Nederländerna
Irene av Nederländerna
Margriet av Nederländerna
Christina av Nederländerna
Alicia de Bielefeld (född utanför äktenskapet)
Alexia Grinda-Lejeune (född utanför äktenskapet)
Född 29 juni 1911
Jena, Tyskland Tyskland
Yrke Jurist, prinsgemål
Död 1 december 2004 (93 år)
Utrecht, Nederländerna Nederländerna


Bernhard av Lippe-Biesterfeld, född den 29 juni 1911 i Jena, död den 1 december 2004 i Utrecht, var en tyskfödd nederländsk prins, gift med och prinsgemål till drottning Juliana av Nederländerna, far till Beatrix av Nederländerna och morfar till Willem Alexander av Nederländerna.

Asteroiden 2643 Bernhard är uppkallad efter honom.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Prins Bernhard var brorson till den siste regerande fursten av Lippe, Leopold IV.

Som nyutexaminerad jurist var han anställd av I.G. Farben i Paris. Fram till 1936 var han medlem i Sturmabteilung (SA) och Reiter-SS samt i nazistpartiet.[2] 1935 lärde han känna prinsessan Juliana. Som furstlig och protestant var han acceptabel som svärson och tronföljarinnans gemål.

Bernhard var mycket intresserad av idrott och fortsatte efter landsflykten i samband med den tyska inmarschen 1940 sin militära utbildning, tog flygcertifikat, deltog i manövrer och inspekterade holländska enheter inom armé, flyg och flotta i Storbritannien, USA och Afrika. Då västmakternas trupper 1944 närmade sig Nederländerna utsågs Bernhard till överbefälhavare över landets trupper. 1946 genomförde han ett statsbesök i Sverige, Danmark och Norge.[3] 29 maj 1954 höll Bilderberggruppen sitt första möte på Hotel de Bilderberg i Oosterbeek i Nederländerna, under värdskap av prins Bernhard. 1961 var han behjälplig med att skapa Världsnaturfonden och blev dess förste ordförande.

Hans krigstjänstgöring under kriget och hans ansträngningar att återuppbygga Nederländerna efter kriget gjorde att han vann stor respekt bland det holländska folket, fram till mitten av 1970-talet. Då inträffade (1976) den s.k. Lockheed-skandalen. I februari 1976 påbörjade den nederländska regeringen en utredning i saken och det framkom att prins Bernhard tagit emot mutor motsvarande cirka 555.000 brittiska pund, en "provision" av Lockheed om bolagets flygplan Lockheed F-104 Starfighter såldes till nederländska försvaret. Han tvingades den 26 augusti 1976 avgå från samtliga sina officiella poster, bl.a. som inspektör för holländska försvaret.

Han hade även flera kärleksförhållanden under sitt äktenskap och var far till två utomäktenskapliga barn - Alicia de Bielefeld (född 1952) och Alexia Grinda-Lejeune (född 1967), den senare med fransyskan Hélène Grinda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]