Bert och Boysen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bert och Boysen
FörfattareAnders Jacobsson och Sören Olsson
IllustratörSonja Härdin
OmslagsbildSonja Härdin
LandSverige Sverige
ÄmneSverige
Skolåldern
GenreDagboksroman
Utgivningsår1996
HuvudpersonerBert
Åke
Nadja
Fredrik
Madelene
Svea
Del i serie
Ingår i serieBert-serien
Föregås avBerts bryderier (1995, utgivningsordning)
Bert och brorsorna (1995, Berts liv)
Efterföljs avBerts befrielse (1996, utgivningsordning)
Bert och bacillerna (1997, Berts liv)

Bert och Boysen är en ungdomsroman i dagboksform av de svenska författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. Boken utkom 1996[1] och handlar om Bert Ljung från 27 augusti till 6 november under det kalenderår han fyller 12 och börjat höstterminen i 6:an. Boken handlar om en tid i Berts liv som tidigare inte skildrats. Författarna delade upp bokskrivandet ganska mycket, och satt och skrev var för sig.

Bokomslag[redigera | redigera wikitext]

Bokomslaget visar gänget som står på en skolgård.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bert börjar 6:an, och är näst äldst i klassen efter Lisa och hans kompisar startar gänget Becka Boysen, "Sveriges farligaste liga", för att styra godishandeln i kvarteret. De är inspirerade av diverse våldsamma videofilmer, och alla påstår sig ha mord som specialitet. Gänget får konkurrens av flera nybildade gäng, som Salt- och pepparligan, som vilka skär upp sår och häller i salt och syr igen utan bedövning.

Bert är tillsammans med Nadja, men ibland är Nadja mer intresserad av sin fiol än Bert, och en gång svarar någon helt annan då Bert ringer. Bert undrar vad hon har för sig med Rasmus, en kille som hon spelar musik tillsammans med.

Berts mormor träffar en ny karl som heter Henry, och familjen Ljungs bil pajar, och Kobåj-Kurt dyker upp i slutet av flera kapitel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bert och Boysen” (på engelska). Worldcat. 22 juni 1996. https://www.worldcat.org/title/bert-och-boysen/oclc/186099552&referer=brief_results. Läst 29 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]