Bert och brorsorna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bert och brorsorna
Författare Anders Jacobsson och Sören Olsson
Illustratör Sonja Härdin
Omslagsbild Sonja Härdin
Land Sverige
Ämne Sverige
Skolådern
Genre Dagboksroman
Förlag Rabén & Sjögren
Utgivningsår 1995
Huvudpersoner Bert
Åke
Lill-Erik
Torleif
Klimpen
Nadja, Roffe, Ragge och Reinhold
Fredrik
Madelene Svea Olsson
Del i serie
Ingår i serie Bert-serien
Föregås av Berts bekymmer (1994 Utgivningsordning)
Berts dagbok (1987, Berts liv)
Efterföljs av Berts bryderier (1995, Utgivningsordning)
Bert och Boysen (1996, Berts liv)

Bert och brorsorna är en ungdomsroman i dagboksform av de svenska författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. Boken utkom 1995[1] och handlar om Bert Ljung från 7 juni till 23 augusti under det kalenderår han fyller 12, och har sommarlov mellan 5:an och 6:an. Boken handlar om en tid i Berts liv som tidigare inte skildrats. Boken utspelar sig efter Berts dagbok, och precis som Berts dagbok använder den sig av 1987 års almanacka enligt den gregorianska kalendern. Bert varierar sina avslutningar, men ordet "Adjö" finns med i de flesta.

Boken skrevs då författarna började tala om den "förlorade tiden" i Berts liv, då Berts dagbok slutat när terminen med Radio Örebro upphörde i juni 1986, och sedan skrevs Berts första betraktelser som lästes upp i radioprogrammet Almanackan under 1989 vilket ledde till att perioden juni-december saknades.

Bokomslag[redigera | redigera wikitext]

Bokomslaget visar Nadjas raggarbrorsor som drar med Bert på raggarliv i sommarkvällen, och en fågel syns ovanför på texten.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bert Ljung skall sluta 5:an, och Klimpen flytta till Motala. När 5:an slutar har 6:orna snoppmätartävling, som vinns av Peter Kollegård i 6 C medan 5:orna får vara med och heja. I Berts första betraktelser kan man läsa om när killarna i Berts klass har snoppmätartävling i 6:an, och hur killarna som gick i 6:an föregående år hade snoppmätartävling, och 5:orna fick vara med och heja.

Nadjas raggarbrorsor tvingar Bert att PRAO:a som raggare, och skrika "-Visa brösten" till okända tjejer, precis som i TV-serien där han skall skrika "-Visa pattarna".

Bert fortsätter träffa Nadja Nilsson, även om han är rädd för hennes raggarbrorsor "Roffe", "Ragge" och Reinhold.

Berts familj ger sig även av på semester till Danmark i juli, ombord på båten träffar de en familj där ett av barnen är 6 år och frågar Bert hur många partier Sveriges riksdag.

I augusti tältar Bert, Åke och Lill-Erik ute i stora skogen bakom kullen, och när boken slutar skall Bert börja 6:an och Klimpen har flyttat till Motala.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bert och brorsorna” (på engelska). Worldcat. 4 december 1995. https://www.worldcat.org/title/bert-och-brorsorna/oclc/186098063&referer=brief_results. Läst 29 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]