Berts bokslut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berts bokslut
Författare Anders Jacobsson och Sören Olsson
Illustratör Sonja Härdin
Omslagsbild Sonja Härdin
Land Sverige
Ämne Europa
Sverige
Tonår
Tågluffning
Genre Dagboksroman
Utgivningsår 1999
Huvudpersoner Bert
Åke
Lill-Erik
Fredrik
Madelene
Svea
Del i serie
Ingår i serie Bert-serien
Föregås av Bert Babyface (1998)

Berts Bokslut är en ungdomsroman i dagboksform från 1999 av de svenska författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson.[1] Sören Olsson menade år 2000 att boken var hans favorit i Bertserien tillsammans med Berts ytterligare betraktelser.[2]

Bokomslag[redigera | redigera wikitext]

Bokomslaget visar Bert som vinkar från ett tågfönster.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om Bert Ljung under perioden 10 juli-12 augusti det år han är 16 år och skall tågluffa med sina kompisar i Europa, men till föräldrarna säger han att han är i Sverige. När någons föräldrar ringer på nya mobiltelefonen gäller det att låta som om man är i Säffle i Sverige fastän de i själva verket är i Budapest i Ungern. Boken är den sista i den traditionella Bert-serien. Bert måste lova att hålla kontakten med föräldrarna varje dag, så de inte oroar sig för mycket.

Eftersom Åke köpt tågpass för resande i hela Europa, och det bär av till Italien, Tyskland, Ungern, Frankrike med flera. Lill-Erik packar ned mediciner, Åke med knivar, kaststjärnor, sprit och dynamitgubbar med sig. Bert funderar på att ta med sig elbas och svetsglasögon, men hans mormor tvingar på honom en hel bunt med biblar. I Sverige väntar Patricia, men Bert oroar sig för vad som skall hända om han träffar någon tjej under resan, och alla skrattar åt Lill-Erik då han pratar tyska.

Killarna reser runt i Europa, och letar mat, boende och underhållning på skilda håll, och ringer hem och berättar om sina resor till Norrland och Sveriges västkust.

Litterär stil[redigera | redigera wikitext]

Boken skiljer sig något från tidigare Bert-böcker på så vis att den skildrar en rundresa, medan de tidigare koncentrerat sig på händelser på ungefär en och samma ort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Berts bokslut” (på engelska). Worldcat. 19 januari 1999. https://www.worldcat.org/title/berts-bokslut/oclc/174659599&referer=brief_results. Läst 29 mars 2015. 
  2. ^ ”Här kan du läsa sammandrag av första chattet med Anders & Sören”. Aftonbladet. 19 januari 2000. http://wwwc.aftonbladet.se/special/emanuel/chatt1.html. Läst 31 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]