Betongarbetare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Betongarbetare är ett yrke inom byggbranschen.

En betongarbetare arbetar med moment som armering, vilket innebär att man lägger in armeringsjärn i formkonstruktionen före gjutning. Det ökar hållfastheten i den färdiga betongkonstruktionen. En betongarberare arbetar även med lagning och slipning av ytor, till exempel spackling av golv. Oftast används en sorts spackel som innehåller fibrer, fibrerna ersätter armeringen i bruket. Spackling av golv brukar oftast göras för att få en fin yta på golvet innan en golvläggare lägger golvet.

Formsättning utförs av timmermän/byggnadssnickare, den form som det sedan ska gjutas i. Det är i regel även betongarbetaren som gör badrumsgolven innan plattsättaren kommer in, dvs gjuter fall ner mot brunnen.

En betongare kan ibland på byggena kallas för en "grovis"[källa behövs](antagligen p.g.a. att betongyrket är tungt och armeringen grov)[källa behövs].
Det brukar av vissa uppfattas som stötande[källa behövs], eller nedvärderande[källa behövs], eftersom en grovis förr i tiden[källa behövs] var en man som efter allt betongarbete var klart på bygget och de "riktiga" betongarbetarna slutat eller bytt arbetsplats agerade som hjälpreda för snickarna och timmermännen eller gick runt och städade och rensade upp.[källa behövs]
"Grovis" är ett öknamn för "gråskjorta"[källa behövs] som de gubbarna kallades som inte hade något yrkesbevis, de tjänade bara 80% av de andras lön som hade yrkesbevis.[källa behövs]
Idag finns inga "gråskjortor" kvar[källa behövs] (om man inte räknar med arbetskraftsinvandringen som varken har svenska löner eller svenska yrkesbevis)[källa behövs].