Better Call Saul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Better Call Saul
Better Call Saul - Logo 2.svg
OriginaltitelBetter Call Saul
GenreKriminaldrama
Svart komedi
Skapad avVince Gilligan
Peter Gould
MedverkandeBob Odenkirk
Jonathan Banks
Rhea Seehorn
Patrick Fabian
Michael Mando
Michael McKean
Antal avsnitt40
Längd (per avsnitt)42-53 minuter
Antal säsonger4
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagAMC
Exekutiv producentVince Gilligan
Peter Gould
Mark Johnson
Melissa Bernstein
ProducentBob Odenkirk
Nina Jack
Diane Mercer
InspelningsplatsAlbuquerque, New Mexico
Sändning
OriginalkanalAMC
Originalvisning8 februari 2015 –
StatusPågående
Kronologi
FöregångareBreaking Bad (2008-2013)
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Better Call Saul är en amerikansk TV-serie skapad av Vince Gilligan och Peter Gould. Det är en spin-off till TV-serien Breaking Bad, och kretsar kring karaktären Saul Goodman, som hade en central roll i Breaking Bad. Serien sänds på AMC, och avsnitten dyker därefter upp på Netflix. Bob Odenkirk repriserar sin roll som Saul Goodman, eller James McGill som han egentligen hette innan han tog sitt alter ego som Saul.[1][2]

Seriens namn kommer från ett avsnitt med samma namn i Breaking Bad, vilket var avsnittet som Saul Goodman introducerades i. I avsnittet har han en reklam där han uppmanar folk med juridiska problem att ringa honom.

Förutsättningar[redigera | redigera wikitext]

I TV-serien Breaking Bad gick brännvinsadvokaten Saul Goodman under jorden för att leva under falsk identitet under seriens sista avsnitt. TV-serien Better Call Saul inleds med att visa hans nya liv, som förefaller händelselöst och ensamt. Sedan är serien en enda lång tillbakablick på händelserna före Breaking Bad och flera karaktärer är återkommande. Trots att Better Call Saul i sig är en tillbakablick tar den avstamp vid en viss tidpunkt som är seriens röda tråd med ytterligare tillbakablickar. Saul Goodman heter egentligen James McGill och är uppvuxen i Chicagoförorten Cicero. Han har en äldre bror, Charles "Chuck" McGill, som är framgångsrik advokat. Brodern har drabbats av elöverkänslighet och isolerar sig i sitt hus, och James McGill hjälper honom med mat och förnödenheter. Han tror inte själv på diagnosen, men spelar med för att skydda sin bror. Brodern har byggt upp och är delägare i en framgångsrik advokatfirma, HHM, i Albuquerque och är fortfarande behjälplig i firmans viktigare skeenden. Samtidigt har James McGill hankat sig fram som bondfångare i hemstaden. För att undvika ett fängelsestraff flyttar han med brodern till Albuquerque och får jobb i advokatfirmans vaktmästeri. Samtidigt tar han juridisk examen från ett internetuniversitet och lyckas få en större grupptalan till advokatfirman. Trots det skär det sig mellan James McGills personlighet, brodern och de finare advokatkontoren. James McGill startar eget, där han kan blomma ut som mer färgstark skadeståndsadvokat men han inleder med att specialisera sig på äldres behov, som testamenten. Han tar fortsatt hand om brodern och gör TV-reklam för sin verksamhet. Det är i rollen som reklamfilmare han tar identiteten Saul Goodman, men han har använt det tidigare när han var bedragare i Cicero. Namnet är en ordlek på "It is all good, man", som slarvigt kan uttalas "'s all good, man" och ungefär betyder "det är lugnt, grabben".[3]

En av James McGills klienter, som inte är ute efter skadestånd utan deras vägar korsas av en tillfällighet, är en hårdför före detta polis från Philadelphia, Mike Ehrmantraut. Mike Ehrmantraut hade också en central roll i föregångaren Breaking Bad som Saul Goodmans och en av knarkligornas hårdföra men ändå rättvisa torped, livvakt och fixare. Som polis arbetade han i ett korrumperat polisdistrikt och accepterade själv mutor. Hans son blir också polis i samma område, men vägrar ta mutor och dödas vid ett tillslag. Mike Ehrmantraut förstår att det är sonens kollegor som ordnat ett bakhåll, och han hämnas genom att ta livet av dem. Därefter beger han sig till Albuquerque, dit sonhustrun flyttat med Mikes sondotter. Han flyttar dit för att hjälpa och skydda den lilla familjen. För att tjäna extra pengar tar han skumma arbeten som beskyddare och livvakt, och han stjäl pengar från en mexikansk knarkkartell. Samtidigt möts han av respekt för sin självuppoffrande och hårdföra tjuvhederlighet i den undre världen.[4][5]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Bob Odenkirk  –  James Morgan "Jimmy" McGill / Saul Goodman
  Jonathan Banks  –  Michael "Mike" Ehrmantraut
  Rhea Seehorn  –  Kim Wexler
  Patrick Fabian  –  Howard Hamlin
  Michael Mando  –  Ignacio "Nacho" Varga
  Michael McKean  –  Charles "Chuck" McGill
  Jeremy Shamos och Julie Ann Emery  –  Craig och Betsy Kettleman
  Kerry Condon  –  Stacey Ehrmantraut
  Steven Levine och Daniel Spenser Levine  –  Lars och Cal Lindholm
  Míriam Colón   –  Tucos mormor/farmor
  Eileen Fogarty  –  Mrs. Nguyen
  Mel Rodriguez  –  Marco Pasternak
  Joe DeRosa  –  veterinär
  Mark Proksch  –  Daniel "Pryce" Warmolt
  Ed Begley, Jr.  –  Clifford Main
  Raymond Cruz  –  Tuco Salamanca
  Jim Beaver  –  Lawson
  Mark Margolis  –  Hector "Tio" Salamanca

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Every ‘Breaking Bad’ fan should embrace ‘Better Call Saul’” (på en-US). New York Post. 17 juni 2017. https://nypost.com/2017/06/16/every-breaking-bad-fan-should-embrace-better-call-saul/. Läst 1 september 2018. 
  2. ^ Bramesco, Charles (6 augusti 2018). ”Better Call Saul: the audacious prequel series keeps getting better” (på en). the Guardian. http://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/aug/06/better-call-saul-breaking-bad-vince-gilligan. Läst 1 september 2018. 
  3. ^ ”How Jimmy Became Saul Goodman on Better Call Saul (And How You Can Too)” (på en-US). https://editorial.rottentomatoes.com/article/better-call-saul-how-jimmy-became-saul-goodman-plus-name-generator/. Läst 1 september 2018. 
  4. ^ ”Mike Ehrmantraut” (på en-US). AMC. https://www.amc.com/shows/better-call-saul/cast-crew/mike-ehrmantraut. Läst 1 september 2018. 
  5. ^ ”Mike Ehrmantraut” (på en-US). AMC. https://www.amc.com/shows/breaking-bad/cast-crew/mike. Läst 1 september 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]