Betty Friedan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Betty Friedan 1960

Betty Naomi Goldstein Friedan, född 4 februari 1921 i Peoria, Illinois, död 4 februari 2006 i Washington, D.C., var en amerikansk judisk feminist, debattör, aktivist och författare.

Friedan blev känd genom publiceringen av boken The Feminine Mystique (Den feminina mystiken) år 1963. Hon presenterade sig då som en vanlig hemmafru som kommit till insikt om att denna roll var otillfredsställande för kvinnor. Senare har den amerikanske forskaren Daniel Horowitz skrivit en omfattande och mycket väl mottagen biografi (se [1]), i vilken han hävdar att Friedan i själva verket aldrig var en regulär hemmafru. Hon var länge yrkesverksam och efter att hon gift sig fortsatte hon att arbeta som frilansjournalist.

I Den feminina mystiken talar Friedan bland annat om "problemet utan namn", hemmafrusjukan. Friedan analyserade de sociala och ekonomiska mekanismerna som påtvingade kvinnorna rollen som enbart hemmafru och mor. Dessa mekanismer var särskilt starka under tiden efter andra världskriget när soldaterna hade återvänt hem och återtog de platser och roller i samhället som hade intagits av kvinnor under männens frånvaro. Friedan protesterade mot detta rolltvång som hon upplevde kvävande och hennes bok hade en enorm betydelse för den moderna kvinnorörelsens uppsving, i Amerika och många andra länder, bl a Sverige.

Ett av de slående exemplen i hennes analys var beskrivningen av hur städmedelsproducenterna framgångsrikt försökte skapa en bild av hemmets städning som en expertuppgift för hemmafruarna. Ett ökat antal städprodukter skulle skapa ett behov av specialrengöringsmedel för varje vrå i hemmet och det skulle vara hemmafruarnas uppgift att känna till dem och använda dem rätt. Detta skulle i sin tur medverka till att ge hemmafruarna en upplevelse av att vara experter på sin uppgift och av att vara behövda i hemmet.

Friedan var med och grundade National Organization for Women och var dess första ordförande 1966-1970.

Hon avled i sitt hem i Washington på sin 85-årsdag.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]