Bhagwanrörelsen

Från Wikipedia
Osho Auditorium - ett meditationscentrum

Bhagwanrörelsen (också kallad Osho-rörelsen) är en nyreligiös rörelse med rötter från Indien. Rörelsen skapades av Bhagwan Shree Rajneesh (1931–1990). Inom rörelsen tror man på att "avprogrammera" alla människor från religioner och att alla ska vara fria. Man är till exempel emot äktenskap eftersom Bhagwan anser att man då inte är fri.[1] Wild Wild country är en film som beskriver rörelsen när den flyttar från Indien till Oregon och konflikten med myndigheterna.

Tro[redigera | redigera wikitext]

Bhagwan ville inte skapa en ny religion. Han sa istället att han ville “avprogrammera människan från alla religioner” och detta gör man då genom meditation. Man fokuserar mycket på den enskilda individen och personlig utveckling. Man ska helst vara vegetarian.[2]

De tio budorden[redigera | redigera wikitext]

Bhagwanrörelsen har 10 stycken budord som de lever efter. Bhagwan Rajneesh sade att nummer 3, 7, 9 och 10 var de viktigaste.[3]

  1. Lyd aldrig någons kommando om det inte kommer inifrån dig själv
  2. Det finns ingen annan Gud än livet självt
  3. Sanningen finns inom dig, sök inte efter den någon annanstans
  4. Kärlek är bön
  5. Att bli en tomhet är vägen till sanningen. Tomheten självt är medlet, målet och förverkligandet
  6. Livet är här och nu
  7. Lev i vaket tillstånd
  8. Simma inte - Flyt
  9. Dö i varje ögonblick, så att du kan vara ny i varje ögonblick.
  10. Sök inte. Det som är, är. Stanna och se.

Bhagwan i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det en växande skara medlemmar på flera tusen i Bhagwanrörelsen. Ted Gärdestad var delaktig i Bhagwanrörelsen under några år och bytte namn till Swami Sangit Upasani. Under en intervju berättade han hur Ted Gärdestad är död men Swami Sangit Upasani lever.

Perspektiv[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar inom Bhagwan-rörelsen säger att meditationen är "befriande" och att rörelsen har fått dem att må bättre än någonsin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]